Xtra nieuws 15/05/03
Hardware

Nieuwe processor voor Apple

De capaciteit en snelheid van de computer hangt grotendeels af van de processor, Apple maakt die niet zelf. Vroeger werkten ze met de Motorala 68-reeks, en tegenwoordig met Ibm's PowerPC.

Voor de evolutie van hun toestellen is Apple dus afhankelijk van de fabrikant, vroeger motorola en nu ibm. Maar de agenda en de belangen van die fabrikant komen niet altijd overeen met die van Apple. Apple werkt in zijn huidige toestellen met een PowerPC processor, waarvan de kloksnelheid voor onderscheid zorgt tussen nieuwere en oudere toestellen.

Nu is er dus een opvolger, de PowerPC 970. Het is een 64-bit processor bedoeld voor zowel desktop computers als servers. Hij is voorzien op SMP, wat erop wijst dat er toestellen zullen verschijnen met 2 of 4 processors die samenwerken om betere prestaties te halen.
Er wordt verwacht dat die een kloksnelheid van rond de 2 GigaHertz zal halen. Behalve door Apple kan de processor ook gebruikt worden door IBM in hun servers, zo zou hij bijzonder goed geschikt zijn voor Linux-toepassingen.

Software, systeem:

SCO dreigt eigen klanten af

Toen onlangs SCO een aantal andere firma's aanklaagde wegens overtreden van patenten op gebied van unix en linux, voelden velen de bui al hangen. Nu dook het nieuws op in kringen van ontwikkelaars dat SCO stopt met zijn eigen Linux distributie.

SCO had het al langer moeilijk met zijn tweesporen beleid. Ze stammen af van een traditionele unix-verkoper waar het niet goed mee ging, sprongen op de Linux trein met een eigen distributie, om daarna de hele linux-community tegen zich in het harnas te jagen door de patentenkwestie.

Nu lijkt het dat ze zelfs hun linux klanten met een dreigende brief aanschrijven, en ze dreigen op dezelde manier als de muziekindustrie hun pantentrechten te doen gelden.

Ze klaagden zelfs IBM aan, wat bij Gartner dan weer de opmerking deed vallen dat ze misschien azen op een goede finaciele regeling, maar mogelijk IBM willen dwingen tot een overname.
Ethiek :

- Is een Zwarte lijst voor spam-verzenders een goede zaak?
- Is het toegestaan om op het web prijzen te vergelijken? Wat zijn de gevolgen als met dat automatiseert?

Politiek :
- Auteursrecht op software of patenten op "ideeen"?

Beurzen:
- Cebit (reportage) haalde minder bezoekers, wat zal gebeuren op TMAB? (Telefonisch interview? - 30% minder exposanten?). - En is het wel vergelijkbaar?