14/05/2003
Verzet tegen nieuw soort patenten in Europa
Op donderdag 8 mei vond in Brussel een manifestatie plaats op het Luxemburgplein voor het Europese parlement. Satirisch straattoneel en slogans als "Free ideas for a free world" deden voorbijgangers even stilstaan. Het protest is zo groot omdat softwarepatenten zich uitstrekken tot patenten op een idee. Dat gaat verder dan het beschermen van de concrete uitwerking van een idee in een computerprogramma, waar wel begrip voor opgebracht wordt.
De aktie kaderde in een reeks aktiviteiten: woensdag en donderdag was er een conferentie in een nabijgelegen hotel over de gevolgen van de voorgestelde wet. In het Europees parlement waren door de groene fraktie Richard Stallman en een aantal bedrijfsleiders van software-kmo's uitgenodigd om hun visie toe te lichten. Op dit moment is software beschermd door auteursrecht. Een technische commissie stelt voor om een nieuwe vorm van patentrecht in te voeren, daarbij voortgaand op de aanbeveling van het Europees Patentburo. Dat buro heeft op voorhand reeds 30.000 aanvragen aanvaard en wil die nu legalizeren. De kleine bedrijven, die meestal het vernieuwende werk doen, zouden hierbij benadeeld worden tegenover de grote bedrijven die zwaarder op hun juridische dienst leunen.

Overijverige mediapolitie
De RIAA is al langer op oorlogspad tegen alles wat met kopieren van media te maken heeft, en alles wat ze denken dat hun industrie nadeel kan berokkenen. Ze gaan daarbij zo ver dat ze computerprogramma's het internet laten afspeuren op zoek naar muziek. Als ze onrechtmatig voor kopieren beschikbare muziek vinden, sturen ze een brief om de dienst te sluiten en het materiaal van de server te halen.
Zo'n brief op basis van de DMCA kreeg ook de universiteit van Penn State. Ze hebben de bewuste server niet onmiddellijk gesloten, maar eerst de afdeling om uitleg gevraagd. Daaruit bleek dat er een prof was met dezelfde naam als een muzikant, en dat de bestanden helemaal geen gekopieerde muziek bevatten.
Er werd dus automatisch een brief gestuurd nadat een computerprogramma een verdacht bestand vond, zonder dat een mens naar de verdachte muziek luisterde, om de juistheid te beoordelen.
De universiteit aanvaardde de verontschuldigingen van de RIAA maar merkte wel fijntjes op dat het stilleggen van die server aanzienlijke schade aan het functioneren van de diensten zou veroorzaakt hebben. De DMCA heeft er weer een tegenstander bij. In april sprak de voorzitter van de universiteit zich nog met strenge woorden uit tegen peer2peer muzieknetwerken, die hij illegaal en immoreel noemde. Meer dan 200 studenten werden gesanctioneerd.


.

Hondendagen
De reeds vroeger vernoemde Aibo hond-robotjes worden steeds verder getraind. Er zouden nu studenten bezig zijn met programma's om de robothonden te leren voetballen. Ze laten ze dan in teams tegen elkaar spelen, waarbij de mens niet mag ingrijpen in het spel.
Voetbal voor robotbeesten heeft zelfs een eigen competitie. Die wordt "RoboCup" genoemd.
Het labo voor kunstmatige intelligentie van het MIT instituut (www.ai.mit.edu) loopt niet zo hoog op met deze bezigheden. "Graduaatsstudenten verliezen 3 jaar van hun tijd met het knutselen aan die stomme robots, ipv bezig te zijn met ze intelligenter te maken", vindt Minsky, een van de oprichters van het lab.






.


.
.