Gnutella en Mike's protocol
Peer-to-peer netwerken , zoals Napster, haalden veel media-aandacht door het komen en gaan van netwerken die draaiden op het uitwisselen van illegaal gekopieerde muziek. Sommigen kregen een kwalijke reputatie door het ongemerkt binnensluipen van andere belangen: doordat de software op de computer van de gebruiker draait, geeft die eigenlijk carte blanche. Gnutella is een uitwisselnetwerk, gebaseerd op vrije software en een open, gedocumenteerde standaard. Dat biedt meer garanties aan de gebruikers. Nochtans belette dat niet het ontstaan van een variant, die door de makers "Gnutella2" genoemd wordt, maar door de Gnutella-community omschreven wordt als "Mike's Protocol". Die lijkt nogal asociaal met de software en het protocol om te springen. Enerzijds heeft hij een versie gemaakt waarvan de broncode niet vrijgegeven is. Anderzijds gebruikt hij een communicatietechniek op het netwerk die voor overbelasting zorgt. Er wordt zelfs ronduit gesproken van DoS aanval-technieken.
Dat is althans wat mensen uit de gnutella-community beweren, en ze zijn er niet over te spreken dat Mike een naam heeft gekozen waain gnutella voorkomt, en het zo voorstelt alsof het een gewone evolutie is.
Na het protest is dan toch vandaag, woensdag 26/3, een beschrijving van de Specificaties verschenen, te vinden op www.gnutella2.com.

Mandrake 9.1
Na de vele onheilsboodschappen over Mandrake's financiele problemen, lijkt er nu toch ook goed nieuws te zijn. Ze hebben een nieuwe distributie uitgebracht, Mandrake Linux 9.1


.



.

De spammer betaalt
In Japan is een firma veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 6,56 miljoen Yen (meer dan 50.000 euro). De rechtbank in Tokyo oordeelde dat ze de veroorzaakte schade moesten vergoeden.
Het bedrijf dat de mail stuurde heeft weinig voordeel gehad van de operatie. Er ging duidelijk iets mis bij het versturen van de mail, en er werd e-mail gestuurd naar miljoenen niet bestaande e-mail adressen. De afzender was een firma die advertenties wilde versturen naar de gebruikers van een i-mode systeem. De getroffen firma klaagde dat er elke dag 950 miljoen e-mails worden gestuurd naar i-mode klanten, maar dat 880 miljoen daarvan onbestaande adressen zijn. Al die mail wordt verstuurd en doordat er geen bestemmeling bestaat komt die ook terug, wat het systeem onder druk zet en kosten veroorzaakt.

Precisie
De Amerikaanse Federale inlichtingendienst heeft een enorme database. Net zoals alle databases valt die onder een wet die zegt dat de houder van de database al het mogelijke moet doen om die databasegegevens nauwkeurig en juist te houden.
"Each agency that maintains a system of records shall ... maintain all records which are used by the agency in making any determination about any individual with such accuracy, relevance, timeliness, and completeness as is reasonably necessary to assure fairness to the individual in the determination."
Eigenaardig genoeg blijkt de dienst nu ontslagen te zijn van die wettelijke verplichting.
Aangezien de database niet publiek toegankelijk is, kan niemand anders die controle uitvoeren, of kan je ook de informatie over jezelf niet controleren. Die gegevens worden gebruikt om mensen op te pakken bv, en in het verleden leidden fouten in de database al tot vervelende voorvallen en protest van buitenaf.




.


.
.