TCP ACK
ACK is de afkorting van acknowlegde in een protocol voor computer communicatie. De gegevens die tussen computers worden uitgewisseld, worden in stukjes gehakt, en stuk per stuk verzonden. De verzender stuurt het volgende stuk op als de ontvanger de goede aankomst van het vorige heeft bevestigd.
Bij een gewone ADSL verbinding is de snelheid om te downloaden hoger dan die om te uploaden, waarbij de data die binnenkomt meer bandbreedte heeft dan de antwoorden als bevestiging. Op zich geen probleem, tenzij je ook een upload doet, dus data wegschrijft naar een server, waarbij die server dan moet bevestigen. Dat gelijktijdig verkeer gaat de bevestigingen hinderen, waarbij de data veel minder snel bij je binnenkomt dan het zou kunnen.
Op http://www.benzedrine.cx/ackpri.html wordt uitgelegd hoe men het verkeer sneller zou kunnen laten gaan door de bevestigingsberichten voorrang te geven.
De ontwikkelaar van dat idee is verbonden aan een BSD project.

Rootserver stress
De 13 servers die de omzetting van websitenamen naar computer-ip-adressen uitvoeren, vielen onlangs uit door overbelasting. Wetenschappers gingen 152 miljoen aanvragen aan de root server in California in een bepaalde periode in detail onderzoeken om te kijken wat de oorzaak was.
(Het domeinnaamsysteem is vergelijkbaar met een telefoonboek, waarin je een naam opzoekt om het telefoonnummer te kennen van het toestel waarmee je verbinding wil. De root servers kan je dan vergelijken met de dienst "inlichtingen", die aanvragen tot het opzoeken van nummers binnenkrijgt)
Er komen 9 soorten aanvragen binnen bij de servers.
4 procent bevat fouten als ongeldige letters in de aanvraag
4 procent komt door het niet volgen van doorverwijzing naar een andere dns server
7 procent van de aanvragen bevatten een ip-adres, eigenlijk het antwoord dus zelf
13 procent is een aanvraag van een niet bestaand top-level-domein
72 procent lijkt te bestaan uit normale aanvragen.
Daarvan bleken de meeste aanvragen echter dubbels of herhalingen te zijn.
Dus uiteindelijk is er 70 procent overbodige aanvragen en nog 2 procent normale aanvragen.

Een licht bericht
Een bedrijf in Nieuw Zeeland heeft een nieuwe manier ontwikkeld om gegevens te versturen door de lucht. Ze gebruiken daarvoor een lichtstraal. Het verschil met de bestaande infraroodsystemen, is dat zij een zichtbare lichtstraal gebruiken. Ze deden een test waarbij ze beeld en geluid van een live optreden doorstuurden van een gebouw naar een ander, 1,4 km verderop. Op zich geen record, want zichtbaar licht werd al gebruikt om data door te sturen over afstanden tot meer dan 2,5 km. Alhoewel dit korte afstanden blijven, is het wel mogelijk om grote gegevensoverdracht te bereiken; 1 Gbps. Dan gaat men er natuurlijk van uit dat het mooi weer is; alles wat de lichtstraal onderbreekt onderbreekt ook de gegevensstroom. De meeste systemen op basis van laserstralen zijn moeilijk stabiel af te regelen. Door de nieuwe techniek van het gebruik van LED's ipv laserstralen, en apparatuur om de uitdeinende lichtbundel terug te concentreren kon men op korte tijd van 3 meter tot 4 kilometer overbruggen. Een 11-tal kilometer wordt haalbaar geacht voor de toekomst. Toepassingen worden momenteel gezien voor het maken van tijdelijke netwerkverbindingen zonder kabel in gebouwen, verbindingen tussen verschillende gebouwen op 1 domein, en op plaatsen waar een kabel trekken met behulp van een boring te duur of onmogelijk is. Men voorziet verdere ontwikkeling als spiegels, buffers om onderbrekingen op te vangen enz. Een groot voordeel voor de ontwikkeling en toepassing is dat er geen regelgeving bestaat voor deze vorm van gegevensoverdracht, in tegenstelling tot bv radiofrequenties waarvoor vergunningen nodig zijn. En zoals het de informatica wereld past heeft men ook een TLA bedacht voor deze techniek: FSO of Free Space Optics.

Tijd
In Venezuela zorgde een droogte voor een tekort aan water in de aanvoer van een electriciteitscentrale. Om te voorkomen dat de stroom helemaal zou uitvallen, werd gesleuteld aan de frequentie van de stroom, die bepaalt bij wisselstroom hoe dikwijls de polarisatie omgekeerd wordt per seconde, bv 50 keer per seconde voor 50 Hz. Voor heel wat apparaten heeft een kleine verlaging van de frequentie geen gevolgen. Electrische motoren die de frequentie van de stroom gebruiken als uitgangspunt echter wel. Zo komt het dat electrische klokken in Venezuela nu systematisch achterlopen.

Apple's vuilbakpatent
Volgens "the Mac Observer" zou Apple erg aktief zijn met het nemen van patenten. Zo is hen bv een patent toegekend voor hun vuilbak-icoon in hun huidig systeem OS-X. Dat systeem baseert zich trouwens op een open source kernel.



.


.
.