DMCA gebruikt om markt af te schermen
Er was in de VS al heel wat controverse over de DMCA. Het is een wetgeving tegen het kopieren, die een omstreden stuk bevat waarin omzeilen van beveiligingssystemen verboden wordt. Daarvan maken printerfabrikanten nu gebruik om te proberen de tonerverkoop onder hun eigen controle te houden. Ze bouwen in de tonercassetten microchips in die communiceren met de printer. Als de cartridge leeg is, kan de chip daardoor de cartridge ongeldig verklaren tov de printer. Als de cassette dan hervuld wordt, zou ook de chip terug het ok-signaal moeten geven, maar dat kan alleen de oorspronkelijke fabrikant van de chip.
Zo houden printermerken de toner-markt onder controle, en blijven de prijzen daarvan hoger. De apparaten gaan aan dumpingprijzen de deur uit, en daarom is de tonerverkoop voor de merken belangrijker.
Lexmark spande een zaak aan tegen "Static Control Components", een fabrikant die chips maakt voor op vervangtoners.
Europa zou maatregelen overwegen om de tonermarkt vrij te houden.

Alweer Linux voor de gewone gebruiker
Een voormalige werknemer van Red Hat, zowat de grootste Amerikaanse Linux-distributie, is een eigen distributie begonnen. Ark Linux heet ze, en ze is gericht op de markt van de beginnende Linux gebruiker en doorsnee computer gebruiker. Daarvoor werd uitgegaan van een recente Red Hat distributie, en werd vooral gelet op een makkelijke installatie procedure.
Op de site www.arklinux.org merken ze in het groot op dat hun distributie vrije software is die gecopieerd en verder verspreid mag worden. Overal vind je dan ook een "download"-link naar de alpha versie van Ark Linux H2O (alpha 5). Op hun site is ook de prijslijst te vinden voor verschillende versies op cd, gaande van 10 euro tot 35 euro.


.



Van C naar D
Van de programmeertalen zijn C en het latere C++ misschien de meest beroemde en beruchte.
C gaat niet door voor een "gemakkelijke" taal, en C++, de object georienteerde opvolger evenmin, maar nochtans zijn heel wat toepassingen in die talen geschreven.
Er lijkt nu een nieuwe programmeertaal in de maak te zijn, die de onbescheiden naam "D" heeft gekregen. Het begin van het ontwerp van Walter Bright dateert van 1999. Er bestaat een Windows en een Linux versie.

Safari
Apple kondigde onlangs met veel trots een nieuwe browser aan voor de Mac: Safari. Die kan gratis gedownload worden van de apple website, en wordt gepositioneerd als een klein en snel alternatief voor Internet Explorer. De vraag waar Apple nu zo snel een browser vandaan haalde wordt beantwoord in de Linux wereld. Bij KDE, een "desktop" voor Linux gebruikers, was een kleine snelle browsermotor geintegreerd, KHTML genaamd. Het is een render-module die diende om in KDE toepassingen webpagina's weer te geven. Zo gebruikte Konqueror de KHTML motor. Konqueror wordt door de meeste gebruikers als filemanager en browser gebruikt.
Die KHTML broncode werd nu gebruikt voor Safari. Er werkten programmeurs mee die voorheen al betrokken waren bij het Mozilla project.
De Mozilla browser is gebaseerd op een eigen module, Gecko die nu ook nog gebruikt wordt in andere browsers voor pc, unix en mac. Chimera is een browser voor Mac OSX, gebaseerd op die Gecko motor en sinds december aan versie 0.6 toe, dus binnenkort is er echt weer vrije browser-keuze op een Mac. Apple heeft trouwens aangekondigd de broncodewijzigingen die ze hebben toegepast om van KHTML tot Safari te komen, vrij te geven.



.


.
.