Vrouw over Linux
Dat bij HP een vrouw aan het roer staat was al bekend, maar ook de Marketing directeur voor Linux is een vrouw, Judy Chavis. Ze verwacht dat voor de serverafdeling het aandeel Linux-servers tot 15 procent zal geklommen zijn op het einde van 2002.
Volgens haar verkoopt HP maandelijks trouwens ook 20.000 pc's met Linux voorgeinstalleerd. Helaas lijkt dat een specifiek aanbod voor de Chinese markt te zijn.
In China zou trouwens twee derde van de programmeurs verwachten "volgend jaar" (in 2003) voor Linux te zullen programmeren. Het gebruik van Linux als eerste platform zou in dat jaar toenemen tot boven de 10 procent.

Braadpan Powerd-by-Linux
Een fabrikant van kookgerei installeerde 5 jaar geleden hun eerste Linux-server. Hun tevredenheid over Linux is in de jaren bevestigd, en langzaamaan werd de hele informatica-infrastruktuur op Linux gebouwd. In de hoofdzetels draait zowat alles op Linux; van server tot gebruikerscomputers. Als PR-stunt, maar toch ook wel als dankbetuiging aan de "community" maakte de fabrikant een reeks anti-aankleefpannen met op de onderkant een pinguin. De braadpannen zijn een beperkte en genummerde reeks van 1024 stuks, die via internet verkocht worden. 5 euro van de verkoopprijs van de Tux-pan gaat naar de Free Software Foundation Europe.

Opera voor allen
Opera 5 is een browser die voor verschillende computersystemen uitgebracht wordt. Momenteel verschijnt versie 6.1 voor computers die gebaseerd zijn op een intel- achtige processor, en tegelijkertijd ook in een versie voor de PowerPC-gebaseerde systemen.

LNX-BBC
LNX-BBC is de afkorting van "Linux Bootable Business Card". Met Business Card wordt hier een soort mini-cd bedoeld die uitgesneden is in de grootte van een bankkaart, en in het midden een ronde verdikking heeft zodat ze op de manier van een mini-cd past in een CD-drive. Er past 50 mb op zo'n cd-kaartje, dus moeten er heel wat truken uitgehaald worden om daar een volledig besturingssysteem op te krijgen. Dat tweede stuk data van de cd bevat een sterk gecomprimeerd systeem. Het eerste programma op de cd is in staat om een het tweede stuk van de cd uit te pakken en in werking te zetten. De versie van 1999 die "Linuxcare Bootable Business Card" heette, was erg begeerd omdat die een aantal handige systeemwerktuigen bevatte om computers met problemen te starten en te onderzoeken vanaf die cd portefeuille formaat. Ze werd toen door Linuxcare als een reklamestunt op 10.000 exemplaren gemaakt en verspeid. Een aantal van de oorspronkelijke ontwikkelaars startten later hun eigen project onder de naam LNX-BBC.
De FSF, Free Software Foundation, zou als lidkaart zo'n Linux-Bootable Business Card willen uitreiken, en dit vanaf 3 februari 2003. De Free Software Foundation is een non-profit organisatie die vrije software promoot.

Stad schakelt over
De Duitse stad Schwaebisch Hall zou zijn administratie volledig omschakelen op Linux, zowel voor servers als voor desktop computers. Schwaebisch Hall ligt een 50-tal km boven Stuttgart, in bondsland Baden Wuerttemberg, en heeft 36.000 inwoners. Oberbuergemeister Hermann-Josef Pelgrim ziet 3 motivaties om op Linux over te stappen: betere besteding van overheidsgeld door te besparen op licentiekosten, een veiligere computerplatform gebruiken, en het gebruik van een open standaard die alle keuzevrijheid geeft.
Op dezelfde hoogte, 150 km verder oostwaarts in bondsland Bayern, ligt Nurnberg, waar de hoofdzetel van SuSE AG gevestigd is.
Schwaebisch Hall sloot een overeenkomst af met SuSE, een bedrijf dat ondertussen 10 jaar bestaat en bekend is van zijn Linux-distributie.

Nochtans heeft volgens een studie van de Deutsche Bank het Businessmodel van Linux gefaald. Ze geven toe dat bestaande toepassingen op een betere manier worden opgelost met Linux, maar lijken ontgoocheld dat Linux geen nieuwe behoeften creeert.

Open Broncode en Geheime Dienst
Er is een proefversie verschenen van een nieuwe distributie: SE-Linux. . Dat is een ontwikkeling van de Amerikaanse geheime dienst, samen met andere partners o.a. uit de prive, om een veiliger linux systeem te bouwen. Dat de Amerikaanse geheime dienst in zee gaat met de vrije-software gemeenschap lijkt op het eerste zicht misschien vreemd. Er kan mogelijk afgeleid worden dat ze deze werkwijze de meest efficiente vinden om een betrouwbaar systeem voor de bedrijfs- en overheidscommunicatie en informatica te ontwikkelen.
SE Linux staat voor Security Enhanced Linux. Dat gaat veel verder dan het onderscheid tussen een gebruiker die alleen de nodige toegang heeft, en een root of administrator die alle toegang heeft; nogal wat programma's hebben voor sommige dingen root-rechten nodig, en daarmee onstaan mogelijke zwakheden in het systeem.
Voor SE Linux werd op basis van de mach-kernel een soort waakhond in het systeem gebouwd, die precies weet welke programma's welke onderdelen van het systeem mogen gebruiken. Het is een complexe materie omdat er natuurlijk inzicht nodig is van welke programma's en processen toegang nodig hebben tot wat op het systeem. Daarom wordt ook in opleiding voor beheerders voorzien.
Wie op een iets eenvoudigere manier met die dingen wil experimenteren kan Systrace gebruiken. Ook dat is een aanpassing van het systeem, waarbij systrace test of programma's zich aan de politiek houden. Het onderzoekt daarbij de systeemaanvragen om bestanden te lezen, schrijven of wissen, een nieuw programma te starten, verbindingen op te bouwen via het netwerk enz.
Zo zal bv een script dat een nieuw programma installeert en verwacht wordt bestanden uit te pakken in in nieuwe mappen te zetten, verdacht zijn als het een verbinding via het internet met een andere computer probeert op te bouwen; mogelijk is er code van een kraker in het script geraakt.