DMCA-vrijspraak
De DMCA is een wet die het onder andere illegaal maakt om beveiligingssystemen te omzeilen. Strikt toegepast maakt dat sommig wetenschappelijk onderzoek ivm beveiliging onmogelijk, alsook het leveren van allerlei hulpmiddelen om beveiliging te testen. De vrije meningsuiting zou ook in het gedrang komen omdat praten of schrijven over bepaalde beveiligingsalogritmes, en zelfs een link naar een website met computercode waarmee een code gekraakt zou kunnen worden tot vervolging kan leiden, zoals al eerder bleek.
Zo werd een Russisch programmeur opgepakt die kwam spreken op een congres over computerbeveiliging in de VS. Demitri Sklyarov werd vervolgd omdat hij een programma gemaakt had dat de e-books van Adobe kon lezen. Dat was pijnlijk voor Adobe, want die e-books zijn beveiligd en worden niet verondersteld zomaar leesbaar te zijn. Dus diende Adobe een klacht in, en werd de programmeur in juli 2001 opgepakt. Na een storm van protest van o.a. programmeurs versoepelden ze bij Adobe hun klacht op voorwaarde dat de programmeur wilde getuigen tegen zijn werkgever. Dat bedrijf, Elcomsoft, werd nu vrijgesproken. Naast gebrek aan bewijs dat het programma intentioneel werd gemaakt om de wet te overtreden en het gebrek aan schade, lijkt hiermee ook de DMCA zelf in vraag gesteld te worden.


.




Spam succesvol vervolgd
NC, een bedrijf dat zich bezighoudt met het massaal sturen van ongevraagde e-mail, die bestaat uit ongewenste reklame was in 1999 door de rechtbank verboden nog verder mail te sturen naar AOL-gebruikers. Op het netwerk van AOL bestond de mail voor 25 procent uit spam van die firma. Nadat NC toch weer reklamemails begon te sturen volgde nu een veroordeling tot het betalen van een schadevergoeding van 25.000 dollar per dag.
Bekende e-mail adressen, die bv gepubliceerd zijn op websites, halen bij de binnenkomende mail gemakkelijk 90 procent ongewenste reklame.

Rood
Red Hat is een van de grootste distributeurs van Linux-software. Uitgeven van software die op zich vrij en gratis is, lijkt geen gemakkelijke sektor. Enerzijds moet er opgebokst worden tegen Microsoft die door veel vooraf geinstalleerde software zijn softwaremonopolie behoudt, en anderzijds is er in de Linux-uitgeverij wel veel concurrentie. En alhoewel de beursgang van Red Hat spectaculair veel geld binnenhaalde, leverde dat de eerste jaren geen winst op in de werking van het bedrijf. Ondertussen verkeert de IT sektor in crisis, maar toch haalt RedHat in zijn derde kwartaal voor het eerst een bescheiden winstcijfer, vooral te danken aan de verkoop van server software.


.


.
.