Digital Rights Management
De producenten van media als muziek en film houden zich de laatste tijd intensief bezig met het bedenken van manieren om te beletten dat hun mediaprodukten als muziek en film gekopieerd en verspreid worden. Ze gaan daarbij drastisch te werk, en grijpen in op het ontwerp van recorders en computerapparatuur, waarmee ze eigenlijk elke consument beschuldigen van piraterij. In de VS hebben critici aangetoond dat de prijs van CD's de voorbije jaren gestegen is, en dat evengoed aan de basis ligt van de verminderde verkoop, en mogelijk het mee de aanzet is van het weinig loyale consumentengedrag. In september kregen vijf maatschappijen zelfs boetes voor de te hoge Cd-prijzen.
Zelf stelt de industrie hun kopieersabotage liever omfloerst voor als bv "Het beheer van digitale rechten", of Digital Rights Management.
Een studie van 4 onderzoekers leidde hen tot de conclusie dat anti-kopieersystemen niet veel zin hebben. Ze zullen steeds omzeild of doorbroken worden. De onderzoekers die werken bij Microsoft, maar niet in naam van dat bedrijf spreken, bereidden hun paper voor voor de "conference on Computer and Communications Security".

Vrije Darwin?
Het GNU project is niet erg tevreden met Darwin, het op BSD gebaseerde systeem dat onder de "Apple public source license" (APSL) ontwikkeld werd. Het systeem dat door Apple gebruikt wordt om OS X op de Mac te laten draaien, is niet echt vrij, en kan niet vrij verspreid worden door de community. Dat vinden ze niet netjes: vrije software gebruiken, maar niets teruggeven. Daarom werd in december 2000 een project gestart om een echt vrije Darwin-distributie te maken: GNU-Darwin. Het idee is een vrije Darwin distributie te maken die gebruikers zelf kunnen installeren, kopieren en verdergeven. Er wordt ook software voorzien die al bekend is bij Linux gebruikers, zoals tekenprogramma The Gimp, OpenOffice, Abiword, allemaal vrije software. Gebruikers kunnen er mogelijk een andere grafische schil op draaien dan Mac OS X, zoals de "Open Source Darwin X11 interface". Er is een pakket beschikbaar in een CD-versie, die ook als image kan gedownload worden. Daarnaast wordt een voorgeinstalleerde Gnu-Darwin aangeboden op een harde schijf. Aangezien er ook een versie is voor x86, kunnen gebruikers met een pc nu ook een Darwin gebruiken, inzover hun hardware ondersteund wordt.


.

APG-bedreigingen en boetes in Denemarken
In Denemarken treedt de "Anti Pirat Gruppen" op tegen gebruikers van muziekuitwissel netwerken als KaZaA en eDonkey. Ze baseren zich op de IP adressen waarvan ze weten dat ze gebruikt worden vanuit Denemarken. Ze houden de lijstjes bij van muziek die ze terugvinden op harde schijven van gebruikers, en ook het bijhorende IP adres en datum plus tijd. Met die gegevens stappen ze naar de rechtbank, die dan de internet providers verplicht uit die gegevens de anonnee kenbaar te maken. De APG stuurt naar de daaruit bekomen adressen dan een factuur: 16 euro per cd en 60 euro per film. Er zijn ook kortingen mogelijk: bij onmiddellijke betaling en de toezegging het materiaal van de computer te verwijderen, volstaat de helft van het bedrag. Zoniet wordt de zaak voor de rechtbank afgehandeld dreigt APG.
Er blijven nog wat vragen natuurlijk, over de privacy, over de te vervolgen personen op een internetaansluiting, en op de nauwkeurigheid en bewijskracht van een lijstje namen van liedjes of films.


.


.


.
.