Hoeveel kost een Windows-pakket?
Of hoeveel zou het mogen kosten?
(45$)

Gnutella 2
Er is een denktank aan het werk gegaan over hoe Gnutella 2 er uit zou moeten zien. Michael Stokes stelde een concept in 4 delen voor:
- Een nieuw protocol
- Een nieuwe architectuur voor de overdracht van de gegevens
- Nieuwe basisdiensten, met o.a. "zoek"
- Een standaard voor de praktische uitvoering ervan
Om een elegante technologische oplossing mogelijk te maken is men ervan overtuigd dat men de specificaties van Gnutella (1) achter zich moet laten.
Vooral het zoeksysteem lijkt een voor de gebruiker groot verschil te gaan maken.

Veiligheidscriteria
Microsoft heeft een "Common criteria certification" op "geevalueerd zekerheidsniveau 4" gekregen voor Windows 2000, de versie met service pack 3.
Toen mensen aan veiligheidsspecialist Jonathan S. Shapito vroegen wat dat juist betekende antwoordde hij:
"Beveiligingsexperts zeggen al jaren dat de veiligheid van de Windows produktenreeks hopeloos ontoereikend is.
Nu is er een meedogenloos overheidscertificaat dat dat bevestigt"
Na zo'n sterke uitspraak is wat uitleg van zijnentwege niet overbodig. Allereerst pleit hij voor het opstellen van criteria om een evaluatie te maken van de veiligheid van een produkt. Dan moet je het produkt kunnen testen, en toetsen aan die criteria, iets wat bij veel software niet kan. De "common criteria certification" werkt dan nog eens met een beoordeling tov de vooropgezette noden. Daardoor kom je op een getal dat weinig zegt over de zekerheid.
Voor de omgeving van de test werden ook nog eens criteria opgesteld; de Controlled Access Protection Profile. Die testomgeving komt erop neer dat je geen software installeert, hem niet aan het internet hangt, geen e-mail gebruikt, enz.
De verschillende trappen van evaluatie zijn 1) Heeft de vergadering bijgewoond tot 7) sleutelstukken van de software zijn grondig wiskundig getest. Niveau 4 betekent dat er een hoop papierwerk is gebeurd, maar geeft geen enkele garantie over de software zelf.
Hij beweert trouwens ook niet dat free software als Linux veel beter af is. Niet door een groot aantal ontwikkelaars krijg je veilige software, volgens Jonathan S. Shapito, maar eerder door een klein aantal specialisten.

Moxi op Linux
Digeo is een bedrijfje van Paul Allen, dat onlangs Moxi overnam, om voort te werken aan hun zogenaamd "PVR" toestel. Het is een apparaat met heel wat computereigenschappen; een processor, een harde schijf van 40 tot 100 Gigabyte in en outputs enzovoort.
Het idee is het apparaat tot het persoonlijke home video centre te maken. Het bevat decoders voor Mpeg, MP3, DVD, RealPlayer, enz.
Je kan het inschakelen als verbindingskastje naar het internet, en via ethernet of draadloze verbinding gebruik maken van zijn doorgeefdiensten. Het kan gebruikt worden voor berichtendiensten, om spelletjes op te spelen en als VideoFoon. Je kan je digitale camera erop aansluiten, het gebruiken als videorecorder, enzovoort. Het is geen pc omdat het zo gespecialiseerd is op al deze taken. Het mikt vooral op de markt van de kabelnet gebruikers. Ah, ja, en het draait op Linux. Paul Allen, de eigenaar van Digeo, is trouwens de man die met Bill Gates Microsoft oprichtte om operating systems te gaan verkopen.


.


.


.
.