(..) 06/11/2002
Computerwerk ongezond
Volgens het American Journal for Medicin zou langdurig aan de computer werken schadelijk zijn. Er werd in een studie uitgegaan van minstens 5 uur om het computerwerk als langdurig te bestempelen. Mogelijk zou de beeldbuis een slechte invloed hebben. Er werden door Japanse onderzoekers veel uiteenlopende soorten computerwerk, aan allerlei computersystemen over de duur van 3 jaar onderzocht. De klachten zouden gaan van oogirritatie, over slaapstoornissen, tot rug en andere pijn. De onderzoekers riepen op tot meer onderzoek over het onderwerp.

Patent op e-commerce?
PanIP, een bedrijf in de VS, heeft een patent op handel door middel van gebruik van electronische hulpmiddelen. Alhoewel de exacte beschrijving van het patent zo vaag is dat misschien wel alle e-commerce eronder zou kunnen vallen, daagt het toch het ene bedrijf na het andere voor de rechter, om licentierechten of een afkoopsom te vragen. Ze beginnen daarbij niet bij de grootste bedrijven waar het meeste te halen zou kunnen zijn, maar in tegendeel bij kleine bedrijfjes die niet gewend zijn zich in patentkwesties te verdedigen.
De aangeklaagde bedrijven beginnen echter te merken dat er een patroon zit in de doelgroep, en verenigden zich in de verdediging. De chocolatier DeBrandt werd ook belaagd door een claim en richtte de website op "www.youmaybenext.com", om kleine ondernemers duidelijk te maken dat zij wel eens de volgende zouden kunnen zijn om doelwit te worden.


.

Pinguin op volgende Olympische Spelen?
Sportmanifestaties, en de Olympische Spelen in het bijzonder zijn een uitgelezen gelegenheid voor fabrikanten van informatietechnologie om aan marketing te doen. Merken van informatietechnologie, netwerkinfrastruktuur en databases proberen zich te profileren door het beschikbaar maken van de uitslagen te linken aan hun naam of produkt. In 2008 gaan de spelen door in Bejing, China, en ook daar willen ze zich technologisch profileren. Ze roepen bedrijven op om voorstellen te doen om aan de achterliggende toepassingen te bouwen, en daarbij richten ze zich ook naar Linux. Op zich niet zo verwonderlijk natuurlijk want op grote computersystemen heeft Unix ook vroeger al een fundamentele rol gespeeld. Het is boeiend om uit te kijken naar de uiteindelijke plaats van Linux in het geheel, omdat er toch wel heel wat nieuwe toepassingen ontwikkeld zullen worden, zoals veiligheidstoepassingen, sattelietcommunicatie, kantoortoepassingen, databases enzovoort., en China zich vroeger al profileerde als voorstander van onafhankelijke software.

Spioneer voor 35 dollar/kop
America Online en MS waren de grootste verspreiders van online berichtenverkeer, gebaseerd op persoonlijke communicatie tussen gebruikers: "Instant Messaging". Het is een systeem van berichten sturen, korter en sneller dan e-mail, omdat beide gebruikers online zijn en het speciale programma voor de berichten hebben openstaan. Het lijkt daarin erg op IRC of chatkanalen, omdat de berichten snel heen en weer kunnen gaan in de vorm van korte zinnen. In tegenstelling tot chat of irc zijn het geen publiek toegangkelijke servers, maar zijn die eigendom van AOL en MS. In tegenstelling tot irc en e-mail is het geen standaard of vrij protocol; ieder netwerk probeerde krampachtig zijn eigenheid op te leggen aan de gebruikers, ondermeer door exclusief de software te leveren die nodig was om mee te kunnen doen; die software was echter gratis, de dienst zelf voorlopig ook omdat die probeerde te leven van de reklameinkomsten.
Nu heeft AOL toch een manier gevonden om geld te kunnen verdienen aan de populariteit van het systeem. Ze hebben een toegang voor bedrijven uitgewerkt, die bestaat uit een systeem waarbij het bedrijf betaalt per gebruiker. Daarvoor krijgt het dan de mogelijkheid om de communicatie van zijn werknemers te monitoren en het gebruik te controleren. Een andere mogelijkheid is een versie met encryptie om overheidsdiensten en defensie op een veilige manier te laten gebruik maken van direct berichtenverkeer.


.


.
.