Nieuwe versie OpenBSD
De nieuwe versie van OpenBSD is klaar. De volledige naam met versie nummer is OpenBSD 3.1. Op de website www.openbsd.org beschrijft Theo De Raadt de belangrijkste nieuwe kenmerken:
- OpenSSH: Open Secure Shell, om veilige verbindingen te maken tussen computers.
- Verbeterde documentatie, in meer talen beschikbaar, ook op de website
- Een groter aantal vertalingen naar andere computersystemen.
- Meer dan 1000 geteste klaarstaande softwarepakketten
- Verbeterde ondersteuning van hardware en snelheidsverbeteringen
- grote uitbreidingen aan de packet filter, die netwerkverkeer filtert voor beveiligingsdoeleinden, met uitbreiding naar andere protocols en mogelijkheid om de filterregels te veranderen per gebruiker.
- RAID ondersteuning vanuit de kernel enz ...
OpenBSD verschaft een basissysteem, waarop dan software kan gedraaid worden die bekend is uit de unix en Linux wereld, zoals Apache webserver, mailserver, programmeertalen, grafische omgeving Xfree86 4.0 enz.
De software kan op verschillende systemen draaien: de typische pc, maar ook mac power pc, oude mac's van de 68-reeks, en serversystemen als alpha, vax, sparc, hp, enz.

Pinguin in Turkije
De Turkse Linux users hielden vorige week hun eerste "Linux en Free Software Festival" in Ankara. De website http://www.linux.org.tr/ , die op Apache en PHP draait, bevat er informatie over (alleen in het Turks).

Flash of Slash?
Flash is een bestandsformaat van het bedrijf MacroMedia, die allerlei hulpprogramma's maken voor multimedia op de computer. De laatste tijd worden die ook veel op internet gebruikt, maar omdat het geen standaard webformaat is, hebben browsers een plugin nodig om de animaties te kunnen bekijken. MacroMedia heeft daarmee de macht in handen om het plugin-formaat en de bijhorende hulpprogramma's naar eigen goeddunken te veranderen. Daardoor kan het zijn dat je computer soms de Flashbeelden toch niet kan weer geven, wat als gebruiker nogal eens frustrerend werkt, en dus nadelig voor de betreffende website. Als die slecht ontworpen is kom je zelfs niet voorbij de eerste pagina, en bereiken ze je niet als gebruiker.
Maar toch is het formaat ongelooflijk populair, evenals de programma's om de beelden te maken. Alleen vinden de meeste creatievelingen die programma's te duur, en gaan ze op zoek om met een gekraakte versie aan de slag te kunnen. Uit onderzoek op zoekmachines bleek dat er meer gezocht wordt naar flash mx cracks dan naar flash mx handleidingen. Dat beweerde althans een nieuwe website voor Flash ontwikkelaars. De site, swfnews.com, bevat allerlei nieuwtjes voor ontwikkelaars die het flash-formaat gebruiken om websites te verfraaien. Die website, die duidelijk zijn achtergrond in de Open Source community heeft, startte slechts een tweetal weken geleden, en kreeg een vermelding op SlashDot.