Mobiele gebruikers in de tang
In de vs hebben gebruikers van mobiele telefoons van New York zich verenigd in een "Wireless Consumers Alliance". Ze klagen dat de zogenaamde "carriers", die de diensten voor draadloze communicatie in handen hebben, de markt dikteren. Ze bepalen welke toestellen met welke diensten kunnen gecombineerd worden, en leggen zo de makers van de mobieltjes de regels op. Ze bepalen welke toestellen zogezegd "goedgekeurd" worden op hun netwerk. Daardoor zijn de toestellen niet meer uitwisselbaar tussen de netwerken. Ze willen nu de zaak voor de rechtbank brengen.

Meer dan 10 jaar CFP
Jaarlijks gaat de CFP door, een congres over Computers, Freedom en Privacy. Dit jaar liep die van 16 tot 19 april in San Francisco. Er wordt gekeken wat de relatie is tussen de ontwikkeling van de technologie en de gevolgen voor de privacy.
Dit jaar was de druk van de sfeer na de aanslagen van september duidelijk te merken. Veel sprekers waren opvallend voorzichtig, en slechts weinigen in "the land of the free" dachten niet aan het verdere verloop van hun carriere bij het bepalen van hoe "vrij" ze zouden spreken.
De onderwerpen waren in grote lijnen: online aktivisme, identiteitbepaling (oa. biometrics), Intellectual Property en wetten daarrond, de digitale kloof, enz.
Tevens werden enkele prijzen uitgereikt: de EFF Pioneer Award (waar de tiener die DECSS schreef een award kreeg - decss maakte het ook op Linux mogelijk om DVD's te lezen) en de US Big Brother Award 2002.


.

Pinguin in Spanje
Extramadura, een regio in Spanje die dicht tegen de Portugese grens ligt, is van plan een technologische inhaalbeweging te doen. Daarvoor willen ze Linux als hefboom gebruiken. Ze hebben besloten van het grootschalig in te voeren in scholen en diensten. Daarvoor werden 80.000 cd's voorzien van een verzameling van Linux systeem en software.
Als basis werd de Debian distributie gekozen. Die staat bekend als een goede en zogenaamd "pure" distributie, ze wordt nog altijd helemaal door vrijwilligers ineengestoken en ze wordt zelfs niet door een commerciele firma verdeeld. Verder werd op de cd dus ook allerlei eindgebruikers software gebundeld uit de verzameling vrije software die op internet rond unix en Linux opgebouwd werd.
Niet alleen scholen, maar ook een aantal technologiecentra zullen uitgerust worden met de software. Daar wordt dan voor de opleiding gezorgd, een aspect dat zeer belangrijk is voor het welslagen van het project. Er moeten zo'n 15.000 leraars opgeleid worden. Het gebruik van vrije software zou de regering zo'n 7 miljoen euro per jaar besparen.

.


.


.
.