Yahoo! Nee Hoe?
Enkele weken geleden hadden gebruikers van Yahoo! mail dienst problemen met het beantwoorden van mail. Een gebruiker die een bericht getikt had en daarna op "Send" klikte, kreeg een wachtende browser, die bleef wachten. Daarbij was het natuurlijk helemaal onduidelijk of de mail nu al dan niet werkelijk verzonden was. Normaal krijgt hij een pagina met een bevestiging van de verzending van de mail.
Een week later doet zich een ander fenomeen voor: Er is op de voorpagina een melding van nieuwe mail. Als de gebruiker in de inbox kijkt ziet hij geen nieuwe mail bovenaan de lijst, het leek dus een vergissing van het systeem. Maar de melding van de nieuwe mail blijft staan, ook de volgende dag. Iets dieper graven in de inbox maakt duidelijk dat er inderdaad een ongelezen mail staat, maar wel een van een week oud. Er is melding van het langzaam doorsijpelen van oude mails die voorheen niet ontvangen waren. Er kwam ook een foutmelding van een onbestelbare eigen mail die echter nooit verstuurd was: "The following mail can't be sent to steve.marreyt@dontgotmail.com".

Toekomst van het net
Uit wat momenteel aan de gang is op het net wat betreft overnames, juridische conflicten en beveiligingsproblemen kan je afleiden dat toekomstige manieren van communicatie over het internet belangrijke discussiepunten zullen worden. Het gaat daarbij vooral om de protocols die veilige verbindingen voor allerlei diensten zullen mogelijk maken. Zonder standaarden is men daarmee op het internet niet veel. Die standaarden worden bepaald door een commissie, het World Wide Web Consortium, waarin allerlei belangrijke betrokken bedrijven zijn vertegenwoordigd. En dus ook invloed kunnen uitoefenen. In het verleden zijn belangrijke, vrij te gebruiken standaarden daar overeengekomen, en die hebben mee gezorgd voor het succes van het internet.
Nu heeft ZDNet een bijna paniekerig klinkend artikel over de voorbereiding van nieuwe standaarden. IBM en MicroSoft zouden samenwerken aan een voorstel waarin nogal wat intellectuele rechten van hen ingebakken zitten. Ze zouden niet van plan zijn die zomaar vrij te geven. Er is sprake van RAND-licenties, wat staat voor Reasonable And Non-Discriminatory licences. Daarbij houden ze het recht om betaling te vragen voor het gebruik van het protocol. Dat zou kunnen neerkomen op een bedrag per gebruik, dus een bedrag op de informatiestroom. Andere mogelijkheden zijn dat bedrijven die programma's maken die het protocol gebruiken, daarvoor ook moeten betalen.
Het toepassen van die mogelijkheid door de twee reuzen zou niet alleen komaf maken met een vroeger bestaand gentlemen's agreement op gebied van internetstandaarden, maar zou bv HP al boos hebben doen opstappen uit de WSDL commissie (Web Services Description Language).





.

Mozilla baart Netscape
Het mozilla project is de open source browser die voortkomt uit de Netscape erfenis. Terwijl in Linux distributies al Mozilla browsers in proefstadium werden meegeleverd en tot tevredenheid werden gebruikt, komt er binnenkort een officiele 1.0 versie uit. Die zal naast een mozilla/open source versie ook een Netscape opleveren onder de naam Netscape 6.0. America Online, dat Netscape kocht, zal de browser gaan meeleveren naar een deel van zijn klanten, als standaard browser voor hun Compuserve internetaansluiting. Op basis van dezelfde Mozilla broncode wordt ook aan Gecko gewerkt, wat een andere kandidaat browser is voor AOL.

Ook Apple lijkt lichte sympathie te hebben voor Mozilla/Netscape. In een recente OS-X advertentie op hun website prijkt in de startbalk een Netscape logo. "Stuurt andere unixen terug naar af" zou de nederlandse vertaling kunnen zijn voor hun slogan "sends other unix boxes to /dev/null"
.


.


.
.