We have the way in
De website op www.wehavethewayout.com is een onderdeel van een anti-unix campagne van MS en Unisys. Bij aanvang was er nogal wat hilariteit omdat hij bleek te draaien op FreeBSD, op een unix-server dus.
Hij werd snel omgeschakeld, maar daarbij verdween de site; het was vorige week niet mogelijke de site te bekijken; er kwam een foutmelding "No web site is configured at this adress".
Twee dagen later werkte de site wel terug, maar ondertussen was er al een parodie op het web: www.wehavethewayin.com, een site die informatie geeft over en doorverwijst naar verschillende mogelijke unixen.

Wall street houdt van Linux
Deze keer gaat het niet over de aandelenkoers van een of ander Linux-gerelateerd bedrijf. Het gaat over Linux zelf, als systeem, binnen een bank. Banken zijn traditioneel gebruikers van Unix systemen. Door de zware klappen in de sektor gaan ze op zoek naar besparingen, wat soms verwezenlijkt wordt door dingen efficienter te maken. Een van de voorbeelden is Merill, een "broker" die gesprekken aanknoopte met RedHat.
Ze voeren Linux in door het hele bedrijf, en niet alleen in een afdeling om te proberen. Daarbij gaan ze er van uit dat Linux draait op veel verschillende systemen, van laptops en pc's tot zogenamade minicomputers of bedrijfsservers en mainframes,zware servers. Ze hopen miljoenen uit te sparen door programma's maar 1 keer te moeten schrijven voor Linux, en ze dan overal te kunnen draaien. Ook het onderhoud en updaten wordt veel goedkoper op die manier.
Waarschijnlijk met hetzelfde doel slaan 2 andere bedrijven de handen in elkaar: vorige maand werd in japan bekend dat SSJ een maker van boekhoudsoftware ging samenwerken met Miracle Linux, een softwaremaker waar Oracle in geinvesteerd heeft.

Afwijkende CD's
Platenfirma's experimenteren ondertussen verder met maatregelen om te beletten CD's te kopieeren.
Ze schrikken er daarbij niet voor terug om af te wijken van wat de officiele CD-norm is, ooit uitgevonden door philips. Philips vindt dan ook dat die schijfjes niet meer "cd" genoemd mogen worden.
De bedoeling is tegen te houden dat een gebruiker de muziek van de cd kopieert. CD's kopieren kan tegenwoordig redelijk gemakkelijk met behulp van een computer. Volgens MacCentral zorgt Universal er nu voor dat een cd niet meer gespeeld kan worden op Macs, DVD spelers, en ... spelcomputers. Ze wenden ook al hun technisch kunnen aan om te beletten dat de muziek kan overgezet worden naar een computer, als mp3 om te spelen vanop de harde schijf bv.
De cd in kwestie zou een compilatie cd zijn die muziek bundelt onder de titel "More Fast and Furious, music from and inspired by the motion picture".
Sommige artiesten zullen echter beseffen dat met zo'n systeem veel kans bestaat dat een eerlijke fan slachtoffer wordt: hij gaat een CD kopen, en ontdekt thuis dat de cd niet of niet goed speelt, dat die niet op zijn computer speelt, en dat hij niet op de mp3-speler kan overgezet worden die als huidige "walkman" geldt.
Bovendien bestaat er nog kans dat winkeliers die niet goed op de hoogte zijn zullen weigeren de CD terug te betalen als de ontevreden klant hem terugbrengt.


.


Recht maar niet grondwettelijk recht
Ed Stroligo merkt op dat sommige uitlatingen in de VS over de rechten van de gebruikers van muziek nogal optimistisch klinken. Zo ziet hij soms dat men uitgaat van een grondwettelijk recht om een copy voor eigen gebruik te maken.
Er wordt dan meestal gebruik gemaakt van de term "Fair Use".
Hij wijst erop dat dat niet zo is. Het "fair use" is niet voorzien in de grondwet van de VS. "Fair Use" dook pas op de copyright wet van 1976. Een grondwettelijk recht kan eventueel geamendeerd worden, maar kan niet zo makkelijk veranderd worden. Anders is het echter met gewone wetten, die door het congres kunnen veranderd worden.
Uit de wet, en uitspraken uit de praktijk, blijkt dus dat de consument in de VS een wettelijk recht heeft om een copie te maken voor prive, niet commercieel gebruik.
Een principe waar we in Belgie al lang voorbij zijn. Wij betalen op alle lege geluidsdragers als cd, md, tape enz een soort boete omdat men er op voorhand van uitgaat dat de wet overtreden zal worden om thuis illegale kopies te maken met die lege media. Vreemd genoeg worden zo dus alle gebruikers over dezelfde kam geschoren, en erger nog, betalen ook creatieve auteurs, beginnende muzikanten, en ornitologen die vogelgeluiden opnemen een onterechte "tax".

Wereldwijd digitaal geheimschrift
Ondanks het steeds breken van alle mogelijk ontwikkelde beveiligingen geeft de industrie het niet op.
Er werd nu een model ontwikkeld om gegevens te kunnen versleutelen, door te sturen naar een andere plaats, en ze daar veilig en zeker weer uit te pakken. Het nieuwe aan het systeem is onder meer dat bij het versleutelen en weer leesbaar maken GPS systemen worden betrokken. Dergelijke sattelietsystemen kunnen de plaats bepalen tot op enkele meters nauwkeurig. Dat zou er voor instaan dat data die afgetapt of gestolen wordt, op een andere locatie onkraakbaar is. Het nieuwe systeem wordt Geo-encryptie genoemd.
De wiskundige die het ontwikkelde heet Dorothy Denning. Ze is heel haar leven al bezig met beveiliging van digitale gegevens, en werkt o.m. ooit voor de Navy. Ze kwam ook in contact met de niet officiele programmeurswereld, hackers, en onderhield er contacten. Toen ze als getuige werd opgeroepen in een proces tegen een hacker toonde ze wiskundig aan dat de schade die de hacker in de schoenen geschoven werd, onmoglijk was met wat de hacker gedaan had, waardoor zowat de hele aanklacht onderuit gehaald werd.
Ze is ook auteur of medeauteur van verschillende werken over versleuteling.



.
.

Er duiken verschillende fenomenen op ivm breedband. De concurrentie en de investeringen zijn blijkbaar wat opgelopen en bv Telenet kwam zodanig in de problemen dat ze onlangs besloten mensen af te danken.
Anderzijds is een een tendens om de prijzen op te trekken. Maar ondertussen blijven nog een groot aantal internetgebruikers zonder breedband toegang, omdat er eenvoudigweg geen aansluiting is in hun buurt.

Ook in de VS, toch het schoolvoorbeeld van vrije markteconomie, duiken dat soort problemen op. In Colorado, Summit County, ligt een buurt "Ruby Ranch" genoemd, waar de mensen hun geduld verloren.
Ze zaten opgescheept met slechte kwaliteit telefoonlijnen, en er was geen aanbod voor breedband (kabel of adsl). Dus namen ze het heft in eigen handen. Ze richtten een cooperatieve op om de buurt te voorzien van adsl. De technische kant van de zaak is zo goed als rond. Maar er zaten nog andere addertjes onder het gras. Ze moesten naar de rechtbank stappen om toegang te krijgen tot de kabels van de maatschappij Q-West, een toegang die volgens een Telecommunicatiewet van 96 gegarandeerd werd. Van die kabel zou maar een derde van de capaciteit benut worden.
Ook in Belgie heb je dikwijls de discussie over de "local loop", het laatste stukje aansluiting tot binnen het huis van de klanten. Voor telefonie is dat bij ons gelegd door Belgacom, vroeger RTT. Wie de controle heeft over dat stukje klantaansluiting kan heel wat vertragingsmaneuvers inbouwen voor andere operatoren die er gebruik van willen maken.