April grappen
Ook op internet werden 1 april grappen uitgehaald. Er werd gesproken over de technische kenmerken voor Electricity Over Ip, als een knipoog naar de hype rond "voice over ip". Voor de niet-geeks onder ons: het gebruik van computernetwerken voor andere toepassing als telefonie, en in de grap dus electriciteit. We hebben goed gelachen de voorbije dagen met grappen die een hoog wishfull thinking-gehalte hadden, zoals: RealNetworks doet een bod op Microsoft.
Soms werd er ook groen gelachen: Linux Torvalds stopt met de ontwikkeling van de Linux Kernel, wat volgt op een aantal geruchten over wrijvingen bij bepaalde beslissingen over wat wel en niet wordt opgenomen in nieuwe versies.
Op 1 april verscheen ook het bericht dat het veelgebruikte en gratis te downloaden programma Kazaa een verborgen extra programma zou bevatten dat vanop afstand geaktiveerd kan worden om de computers als slaafjes te laten werken voor iemand anders. De software werd al door miljoenen gebruikers gedownload, en zo verspreidde ook het verborgen programma zich. Volgens het bedrijf dat er achter zit zouden alle gebruikers hun toelating gegeven hebben door ergens op "accept" te klikken tijdens de installatie.
Op een chatkanaal in vlaanderen deed het gerucht de ronde dat kreynet zou sluiten. Op de website van Kreynet stond dat bevestigd:
"Wij hebben een afsluit-termijn gehad van 2 dagen, waarin alle servers van Kreynet zullen moeten worden afgesloten. Alle IRC servers zullen worden geadd in de firewall van belgische providers, dit wil zeggen dat NIEMAND zal nog kunnen chatten vanuit belgie."
Kanaal Centraal is ook aangesloten op het KreyNetwerk, en werd dus eveneens "getroffen" door deze aprilgrap.





.

"We liggen er al uit" is verkeerde vertaling
Er is weer zekerheid in het leven van de eenvoudige zwart-wit-denkende opzoekers van "het Kwaad". Na sluimerende berichten over Linux en Open Source in termen als "on-Amerikaanse aktiviteiten" en vervolging van programmeurs die te sterke versleutelingsprogramma's mogelijk maakten, wordt de mediaoorlog nu openlijk gevoerd. De alliantie bestaat uit UniXys en Microsoft en de vijand is Unix, inbegrepen de vrije Linux variant, waarbij Sun, Ibm en HP in het vizier komen.
Het duo UniSys - Microsoft maakt zich op voor een marketing oorlog die 18 maand zou duren, en die unix aanvalt ten voordele van hun eigen server-software combinatie. Zoals ieder groot offensief kreeg ook dit een naam: "We Have The Way Out".
Unisys had nood aan een "way out" met zijn servers. Ze maken "high-end servers" die ingezet worden voor heel zware databank toepassingen, een domein waar ze in de arena treden tegen Unix servers. Het gaat over systemen van zo'n half miljoen Euro. Ze zouden er enkele honderden verkocht hebben, maar de laatste tijd waren verkoopsovereenkomsten met Dell, Compaq en HP tot een einde gekomen.
Unisys heeft nu 25 miljoen dollar ingezet. Microsoft was niet zo loslippig met het bedrag dat ze in de campagne staken.
Een van de middelen was een website die op internet verscheen onder de naam "www.wehavethewayout.com". Enkele dagen na de start bleek echter uit een onderzoek van Netcraft dat de anti-unix campagne draaide op een webserver met met een Unix systeem. De typische Unix-webserver Apache draaide op FreeBSD, een vrije Unix variant, bekend om zijn goede kwaliteiten. Toen dat bekend werd, werd onmiddellijk ingegrepen, en werd de site op een Windows-NT systeem overgebracht. Dat verliep blijkbaar niet zonder problemen, en ondertussen is de site al een paar dagen onbereikbaar, zodat de "wehavethewayout" campagne er inderdaad uitligt.



.


.


.
.