Dot net wordt populair
Als je de populariteit van een systeem afleidt aan het bestaan van virussen ervoor, heeft de combinatie van ".net" en C# ("c-sharp") een stap vooruit gezet. Er is een tweede, voorlopig nog theoretisch virus opgedoken. Volgens virus analisten zou het niet zoveel met c# te maken hebben, maar vooral gericht zijn naar ".net". De verspreiding van het virus volgt de ondertussen bekende weg: op MS Windows systemen gebruikt het het adressenboek om zich voort te sturen. Als onderwerp heeft het "Important: Windows Update".

Sprint in de lucht
Niet alleen europese operatoren hebben zich in de schulden gestoken. Sprint, geraakte ook in financiele ademnood. Het is een Amerikaans bedrijf dat zich o.a. met communicatielijnen
bezighoudt. De vroeger hier in Antwerpen gevestigde internetprovider Globe, ondertussen opgegaan in een grotere groep, maakte bv gebruik van een sprint lijn voor zijn verbinding met de VS.
Sprint kocht blijkbaar de licenties voor draadloze communicatie die vrijkwamen na het faillissement van een eerdere bezitter, een firma uit New York. Maar het opnieuw verkopen van de licenties zou in strijd geweest zijn met de wet op faillissementen, en het draaide uit op een rechtszaak. Door zijn krappe financiele situatie hoopt Sprint nu die zaak te verliezen, waardoor die koop wordt teruggedraaid en ze hun 300 miljoen dollar terugbetaald krijgen.

Strenge wetten over kopieerverbod werpt vruchten af
In dit geval is die vrucht een apple. De baas van Disney beschuldigd Apple er van in zijn reklamecampagne aan te zetten tot kopieren van beschermd materiaal.
Die aanval is waarschijnlijk niet toevallig. Binnenkort moet er beslist worden over wetten die computerfabrikanten verplichten om technologie in computers in te bouwen die het kopieren of verhinderd. reklame.


Vrijheid van meningsuiting
Wie een persoon of bedrijf onterecht van ernstige misdaden beschuldigd, al is het op internet, kan voor smaad en laster vervolgd worden. Maar daarbuiten geldt in principe een grote vrijheid van meningsuiting, in de VS ook wel "free speech" genoemd.

Een man in de VS schrok zich een hoedje toen hij ontdekte dat hij bij verstek veroordeeld was tot een boete van 450.000 dollar. Hij wist zelfs van geen rechtszaak. Blijkbaar ging er iets mis met de oproep die hij zou moeten gehad hebben.
Maar echt interessant is de reden voor de veroordeling; hij zou in een online forum de zaakvoerder van een bedrijf aangepakt hebben.
Online kritiek op bedrijven, die de mensen hun persoonlijke mening uitdrukt, lijkt steeds vaker tot een aanklacht te leiden.
Sommige firma's nemen genoegen met een minnelijke schikking, die soms een publieke verontschuldiging inhoud. Aangeklaagden die opzien tegen een dure verdediging in een gerechtlijke procedure, soms ver van de plaats waar ze wonen, tekenen zo'n verklaring soms onder druk. Naargelang de online gemeenschap en het beroep van de betrokkene kan dat enorm gezichtsverlies meebrengen.

China protesteert tegen e-mail blokkade
Heel wat spam, ongewenste reklame-e-mail, lijkt van China te komen. Op basis daarvan worden steeds meer Chinese servers opgenomen op de zwarte lijsten van serverbeheerders. Het gevolg is dat mail van zo'n server niet meer doorgelaten wordt. Maar daardoor wordt ook heel wat gewone burger- en commerciele mail die vanuit China komt geblokkeerd.

Barcelona.com
.

ADSL-problemen.
Gisteren om kwart voor negen viel de adsl-verbinding van de webgang-redaktie uit.
Daarna bleef het onmogelijk om in te loggen. In eerste instantie werd gedacht aan een plaatselijke storing, in een deel van Antwerpen bv. Contacten met andere gebruikers spraken dat echter tegen. De storing leek niet duidelijk begrensd te zijn, ook niet in de tijd als je de melding op de statuspagina zag.

 "Er is momenteel een probleem
  met het Belgacom ADSL Go &
  Plus netwerk. Hierdoor kunnen
  ADSL Go & ADSL Plus klanten
  moeilijkheden ondervinden met
  alle Internet toepassingen
  (zoals verbinding maken,
  websites openen, trage
  verbinding, mailproblemen,…) .
  Getroffen zones: Heel Belgïe"
Voor adsl gebruikers is het moelijk om zelf een diagnose te maken van wat foutgaat. Je denkt eerst dat er iets fout is met je computer of je programma's.
Als je logisch te werk gaat begin je bij het falende programma;
Als je doorkrijgt dat niet aleen je browser, maar ook je e-mail programma niet meer werkt, ga je kijken naar de internetverbinding. Het login-programma kan eventueel door een foutmelding aangeven dat dat er een probleem is met de verbinding. Maar waaraan ligt dat dan?
De instellingen zijn niet veranderd, die kunnen ook gecontroleerd worden.
Er zou een probleem kunnen zijn met je netwerk of je systeem. Als je de luxe hebt van een ander systeem reserve te hebben kan je dat proberen. Misschien is er iets met de kabels en wordt het signaal gestoord. Als je lang genoeg blijft zoeken en proberen heb je waarschijnlijk zoveel veranderd dat de kans nu wel echt groot is dat er iets verkeerd is.
Een andere manier is navraag doen bij andere gebruikers, bv rechtstreeks op een irc kanaal. Maar je internetverbinding werkt niet, dus dat gaat niet. Het zou ook nuttig zijn om de site te raadplegen met de status informatie van de provider, maar ook daarvoor ....
Als je echt een half computerlabo hebt, kan je terug een goede oude modem aansluiten op je telefoonlijn, je systeem erop afstemmen en via een inbellijn op het internet gaan. Daar stel je vast dat andere adsl gebruikers van geen problemen weten, en dat de statuspagina van je provider onbereikbaar is. Of gewoon traag natuurlijk.