Eindelijk vrijheid van Operating System in de VS
Vorige week werd bekend dat Be inc. naar de rechtbank stapte om een schadevergoeding te eisen van MS voor het gebruiken van zijn monopolie-macht, waardoor fabrikanten van computers verdinderd werden om andere dan MS-besturingssystemen op de computers te installeren. De veroordeling van MS maakte daar een opening voor, alhoewel de marktsituatie zelf nog niets veranderd was.
Maar vorige donderdag kwam daar verandering in. Wall Markt kondigde aan computers te gaan verkopen met keuze van operating system. Volgens eigen zeggen richten ze zich daarmee op de meer technisch onderlegde gebruikers. Traditioneel richten ze zich op de goedkope produkten markt. Het zijn enkel computers van het merk Microtel die ook zonder besturingssysteem aangeboden worden op de website. Een woordvoerster van het bedrijf verwijst naar de tanende pc-markt. Bij computers van minder dan 600 Euro is de is de software zowat het duurste element van de prijs beginnen uitmaken.

Doet MS winst aan de maatregelen?
Enkele computerbedrijven in de VS hebben bezwaren geuit tegen de nieuwe prijzenpolitiek van MS.
MS gebruikte de prijs aangerekend per geinstalleerde computer om computerbouwers onder druk te zetten allerlei voorwaarden te aanvaarden. Ze zouden nu een meer transparante politiek moeten voeren, waarbij bv verschillen veroorzaakt worden door volumekortingen.
Ms heeft er dan ineens voor gekozen om de prijscurve ook wat minder steil te maken; de duurste licenties worden 4 $ goedkoper, en de goedkoopste worden 4 $ duurder. Dat de duurste licenties goedkoper worden lijkt goed te zijn: daardoor kunnen firma's met kleinere volumes makkelijker concurreren. Dat de licenties van de grootste afnemers met 4 dollar opslaan heeft tot gevolg dat de computerverkoop van de enkele grootste bedrijven nu per computer 4 dollar meer opbrengt. Daardoor zou de maatregel die volgt uit een monopolie-veroordeling Ms dus nog winst opleveren ook.


.

Recyclagetax in de VS
Voor een keer kunnen we bij ons beweren dat we voorstaan op de VS. In California denkt men nu aan het invoeren van een soort milieuvergoeding voor beeldschermen, zoals monitors en tv's.
Een ander voorstel denkt aan een soort tax op high-tech produkten waar bepaalde produkten inzitten die giftig zijn en zich opstapelen in het menselijk organisme, zoals lood. Het afval, in de VS e-waste of e-crap genoemd, maakt een snel-stijgend aandeel uit van de afvalstroom. Sommige electronische apparaten hebben een relatief korte levensduur.

Test voor de General Public License
MySQL ab, de maker van de database MySQL, daagt Progress Software Corporation voor de rechtbank voor het schenden van de licentie- voorwaarden bij het verspreiden van Nusphere MySQL Advantage software. Op zich niets speciaal, behalve dat de MySQL-licentie hier de GPL betreft (General Public License).
Aangezien NuSphere 2.2 werd verdeeld met MySQL erbij, moet de volledige broncode van NuSphere bijgeleverd worden. Er was op dat moment echter enkel een belofte dat ze de broncode later zouden vrijgeven.
Vroeger al kwam Nusphere in een minder sympathiek daglicht te staan door hun ruzie met MySQL ab. Eerst leek het of ze wilden meewerken aan het MySQL project, maar na een ruzie over code splitsten ze af en richten hun eigen project op, Gemini, waarmee ook een andere licentiepolitiek gevolgd werd. Toen ze de domeinnaam "mysql.org" registreerden was MySQL in alle staten.
Er wordt verwacht dat een van de voortrekkers van de Free Software Foundation (FSF) - die de GPL opstelt - zal gehoord worden als expert.

.


.
.