Waarom krijg ik spam?
Het valt op dat sommige e-mail adressen nogal wat ongewenste e-mail te verwerken krijgen, die meestal reklame bevat, soms een virus. Wie verschillende e-mail adressen heeft, ziet waarschijnlijk een gradatie in ontvangen van spam, met meer spam op adressen die langer bestaan. Het vermoeden dat het een adres is van iemand die iets met media te maken heeft lijkt ook de aantrekkelijkheid te verhogen. Het feit dat een adres gepubliceerd is op een website lijkt een aanzienlijk verschil te maken. Een website gespecialiseerd in breedband, deed een experiment om uit te zoeken hoe de relatie was tussen het publiceren van een e-mail adres op een website, en het krijgen van spam. Ze maakten een website klaar voor het onderzoek, met daarop een speciale webpagina die aan iedere bezoeker een uniek e-mail adres toont, maar verder leeg is. Alle bezoeken worden geregistreerd en de beschikbare gegevens over de bezoeker worden bijgehouden. Op een webserver kan men zien welk programma gebruikt wordt, vanop welk IP adres, van welke pagina men kwam voorheen, enz... Op een dag in mei 2001 wordt de webpagina bezocht vanuit een kabelmodem verbinding van de provider "@home network" in Arizona. De bezoeker is geen gebruiker aan de computer die een webpagina wil zien, maar een zogenaamde "bot". Dat is een computer programma dat op een computer draait, en zelfstandig zijn taak uitvoert. Die taak bestaat erin pagina na pagina te bezoeken op het web, de e-mail adressen eruit te halen, om ze daarna op te slaan in een database. Acht uur na de registratie van dit bezoek loopt de eerste spam binnen. De ongewenste mail zal steeds toenemen om na een paar maanden dagelijkse kost te worden. Er werd een klacht ingediend bij de provider van het oorspronkelijke bezoekersadres, maar de provider reageerde daar niet op. De spam zelf wordt steeds vanop andere computers gestuurd, zogenaamde "open relays". Dat betekent dat, om de afzender te verdoezelen, computersystemen van derden misbruikt worden om de mail te sturen. in Arizona,

Yarner worm
In Duitsland wordt gewaarschuwd voor een schadelijk programma dat als "attachment" met e-mail verstuurd wordt. De e-mail zelf ziet eruit als een nieuwsbrief over verborgen schadelijke compterprogramma's die het systeem binnendringen. Er is ook goed nieuws: het attachment is niet schadelijk voor alle computers. Het programma werkt niet op Linux en Mac systemen omdat het gemaakt is voor Windows.


.

Bedrijfsgeheim
Een van de problemen bij het proces tegen Microsoft was het vinden van getuigen. Bedrijven als computerbouwers en fabrikanten van belangrijke onderdelen werkten nauw samen met MS. Ook na het proces zijn ze afhankelijk van informatie van of samenwerking met het bedrijf. Volgens een artikel in Byte maakte MS een licentieovereenkomst voor computerbouwers voor het vooraf installeren van Windows op de nieuwe computers. In die geheime overeenkomst stond dat er geen ander besturingssysteem mocht aangeboden worden. Microsoft is er zelfs in geslaagd dit heikel punt op het proces te omzeilen, in een zitting achter gesloten deuren zouden ze geponeerd hebben dat de licentie onder "bedrijfsgeheimen valt. Met alle gevolgen vandien. Het is ook nu, na de veroordeling van Microsoft, nog altijd onmogelijk om een merk computer te vinden die de optie aanbied bij het booten om te kiezen tussen bv Windows en Linux. Alhoewel Linux gratis is, en het een extra verkoopsargument zou kunnen zijn. Meer nog, ondertussen is het zelfs onmogelijk om een merkcomputer te kopen zonder systeem om dan het systeem van je eigen keuze te installeren; je koopt er altijd een MS systeem op.

.

Be krijgt plots lef
Be Inc. maakte het BeOS (Be Operating System), dat door vakmensen werd geprezen om zijn capaciteiten. De firma werd in 1990 opgericht met het doel een krachtig, grafisch gebruiksvriendelijk systeem te ontwikkelen, wat rond 1997 klaar was. Be was een van de bedrijven dat voor de verkoop van zijn systeem op een muur botsten bij de computerfabrikanten.
Beroofd van zijn markt ging het bedrijf echter ten onder, en het ziet er naar uit dat Be Inc. ontbonden zal worden. Op een algemene aandeelhoudersvergadering in november 2001 werd de verkoop van een groot deel van het bedrijf aan Palm goedgekeurd.
Nu heeft het bedrijf in San Francisco een zaak aangespannen tegen MS wegens de schade die het bedrijf en zijn aandeelhouders is toegebracht. In de aanklacht is onder meer te lezen: "... Microsoft oefende zijn monopolie-macht uit om BeOS van de markt te houden, en dwong Be zijn zaak te sluiten."

.
.