Sluitingsdag van mijn feest
De voorbije dagen verspreidde zich weer een nieuw computervirus onder de naam "myparty". Het behoort tot de typische mail-wormen die gebruik maken van de Windows/Outlook zwakheden en goedgelovigheid van de ontvanger.
De worm komt binnen als attachment bij een e-mail. De mail heeft als onderwerp "new photos from my party!", in de mail wordt gezegd dat er nieuwe foto's te bekijken zijn op een website. De naam van de aangehechte file is "www.myparty.yahoo.com". Dat lijkt de naam van een website te zijn, maar eigenlijk is het een bestand dat met de mail is binnengekomen. De meeste gebruikers zijn al wel voorzichtig met ".exe" bestanden, wat duid op een uitvoerbaar programma. uitvoerbare programma's op dos en windows systemen eindigen op .exe of .com. Dit attachment ziet eruit als de naam van een website, maar eindigt op .com en dus wordt het programma gestart als men er op klikt.
Dan voert het programma een aantal handelingen uit; het stuurt onder jouw naam een besmette e-mail naar alle adressen die het vindt in je e-mail programma en je mailboxen. Nestelt zich ergens in je systeem en stelt windows zo in dat het de volgende keer automatisch gestart wordt. Het bouwt zo ook een achterpoortje in dat open staat als je op het internet komt, zodat iemand van buitenaf controle krijgt over je computer. Het stuurt ook een e-mailtje naar een adres op het gala.net domein. Dat domein is eigendom van een bedrijf in Kiev, in Ukraine, en waarschijnlijk geregistreerd in maart 1997.
Het virus heeft twee opvallende beperkingen ingebouwd. Het kijkt welk toetsenbord aan de computer is aangesloten, en als het een russisch toetsenbord is wordt het niet aktief. Het blijkt ook een versheidsdatum te bevatten, en zou maar aktief worden op computers tussen 25 en 29 januari 2002.

Achter gesloten deuren
Er valt te verwachten dat er minder commentaar op het proces tegen MS zal verschijnen. MS heeft een aanvraag ingediend om pers en publiek te weren uit te rechtszaal. Het verzoek is door de rechter ingewilligd.


.

Linux schakelt u door
Hewlett-Packard is als computerfabrikant ook aktief in systemen voor telefooncentrales voor grote telecommunicatiebedrijven. Traditioneel werd daar gebruik gemaakt van Unix systemen, met bijhorende software. Die software moet bv zorgen voor het doorverbinden van gratis nummers naar het eigenlijk nummer van een bedrijf, en het bijhouden van de aan te rekenen kosten voor dat soort diensten.
Nu probeert HP een nieuwe weg in te slaan. Ze willen nu servers bouwen, gebaseerd op goedkopere pc- processor technieken. Daarop zou Linux draaien. Om software ontwikkeling te stimuleren brachten ze een software ontwikkelkit uit. Die kan ook gebruikt worden om simulaties te doen, dus je hoeft geen telefooncentrale van 100.000 lijnen aangesloten te hebben om er software voor te ontwikkelen.

Linux op PS
Sony kondigde op "LinuxWorld Conference and Expo" aan dat ze in mei een speciale linux versie uitbrengen voor de PS2. Ze zouden daartoe geinspireerd zijn door de grote vraag van programmeurs bij het uitkomen van een beta half vorig jaar in Japan. De linux versie zou 2 DVD's beslaan. Om het syteem te kunnen gebruiken moet een uitbreidingsset gekocht worden met harde schijf, aansluitingen voor toetsenbord, muis, monitor, enz. Er is door enthousiaste linuxgebruikers zelfs een website opgericht in de VS met de naam www.playstation2-linux.com.

Officiele FreeBSD 4.5
De officiele release van Free BSD versie 4.5 is nu uit. FreeBSD is een 32 bits operating systeem gebaseerd op het oorspronkelijke BSD Unix van de universiteit van Berkeley. Free BSD wordt ontwikkeld door een groot aantal individuen en is een vrij systemem. De broncode is "open source" en dus vrij beschikbaar, en ze mag aangepast worden voor eigen gebruik. Het systeem profileert zich vooral als geschikt voor internet-server toepassingen vanwege zijn snelheid, veiligheid en stabiliteit. Het kan geinstalleerd worden van tape, cd, en zelfs over het netwerk met behulp van een startdiskette. Het kan van internet afgehaald worden via www.freebsd.org


.
.