Dispuut over naam duurt voort
Het bedrijf Lindows.com dat door Microsoft aangeklaagd wordt omdat de naam verwarring zou kunnen doen ontstaan met hun naam, heeft een oproep gedaan tot het publiek. Daarin wordt gevraagd alle voorbeelden op te sturen van gebruik van de term "Windows" in software produkten andere dan van Microsoft. Ze argumenteren dat MS daar niet tegen optreedt, en dat zij een zelfs niet eens dezelfde naam gebruiken, en zeker niet als je de echte namen van de produkten of de firmanamen vergelijkt. Tenzij niemand meer het woord "windows" mag gebruiken, maar dat zou er dan toe leiden dat de ramenwasser vraagt of hij deze "dubbele glasconstruktie" ook moet wassen.
Lindows software is een Linux versie die zo is ontworpen dat ze ook gewone windows programma's kan draaien. Door de hele zaak krijgt ook het produkt van Lindows veel afgeleide aandacht, omdat het wel eens de echte bezorgdheid van Microsoft zou kunnen uitmaken. Misschien gooien ze zo wel hun eigen "dubbele glascontructie" in.

Goedkope PDA
In de VS is binnenkort het verschijnen gepland van een goedkope pda, personal digital assistant. Het apparaat is bedoeld als een goedkoop alternatief voor de grote merken pda's als HP en Compaq. Het zou echter over vereglijkbare mogelijkheden beschikken: 206 Mhz processor, kleurenscherm, uitbreidingskaarten, seriele poorte en usb, en een ingebouwde MP3 speler.
Royal Consumer Information Products staat eerder bekend voor papierversnipperaars en brievenweegschalen, maar ze deden voor dit apparaat beroep op fabrikant Applied Data Systems, en op het vrij beschikbare Linux besturingssysteem, wat zich in de prijs zou laten voelen.

Waar is Yopi
Met de andere pda gebaseerd op Linux gaat het niet zo goed. Alhoewel Yopy een van de eerste pda's op Linux was, en er heel wat apparaten naar ontwikkelaars werden verstuurd, zou het nu op een dood spoor zitten. Er worden wel toestellen verkocht via de website, maar het bedrijf wisselde van koers en werkt aan een opvolger onder de naam Nexio, die op het MS Windows CE systeem zou gaan draaien.

Borland en de community
Op hun website verscheen een open brief van Dale Fuller aan de ontwikkelaars.
Daarin wordt benadrukt dat ze de jarenlange goede band die opgebouwd werd met de ontwikkelaars niet willen verbreken, en dat ze daarom erg bezorgd zijn over de reakties op de nieuwe licentievoorwaarden.
Ze beloven dat stukken uit de gewone gebruikerslicentie verwijderd zullen worden, en er in de eerste plaats ook niet voor bedoeld waren. Het zou een stuk tekst geweest zijn dat thuishoort in grote-bedrijven licenties.
De omstreden licentie die een storm van protest deed ontstaan zat bij de nieuwe Kylix en JBuilder5.
De licentie gaf Borland het recht om uw eigendom te betreden, je computersystemen te doorzoeken, en meer van dat fraais. Deze beschrijving schoot niet alleen bij de Kylix-open source wereld programmeurs in het verkeerde keelgat. Weinig programmeurs willen hun bedrijf aan zo'n eenzijdige voorwaarden binden door het kopen van een programmeeromgeving.
.
Patenten
De grote aandacht voor nieuwe regelingen over de mogelijkheid tot het nemen van patenten op steeds meer kan afgelost worden door een blik op wat dat zoal in het slechtste geval oplevert.
Gregory Aharonian startte een website met voorbeelden van bekenkelijke patenten. Dikwijls worden die trouwens later tijdens toepassing in een rechtszaak verworpen.
Enkele voorbeelden:
In de jaren 70 toen computers stilaan opkwamen op de universiteiten verschenen er ook heel wat studies over, ook over het gebruiken van grafieken op computerschermen, wat in de tijd van terminals die alleens letters konden weergeven nog spectaculair was (wie herinnert zich nog zijn 1e taartgrafiek in Lotus 123?). In 1996 is iemand erin geslaagd om een patent te nemen op een techniek om taartgrafieken in 3D op het scherm te zetten. In de lijsten die het patentenburo gebruikte kwam die beschrijving van software technieken niet voor.
In 1998 slaagde iemand erin een patent te nemen op een manier om mensen op te leiden. Het briljante idee was om bij een opleiding geillustreerde leerboeken te gebruiken. Van hetzelfde soort is het patent op een manier om de werkzaamheid van advertenties te meten. Daarin wordt beschreven hoe men feedback kan registreren op de echte en op een zogenaamde controleadvertentie, een praktijk die algemeen gangbaar was in de reklamewereld.
.

Computerlabo
Mensen die graag risico's nemen en thuis experimenteren met het gebruik van een Windows systeem, moeten misschien 2 keer nadenken voor ze een pas nieuw doorgemailde update van het mailprogramma installeren. Er is namelijk een javascript worm op pad die zich voordoet als een update van Microsoft Outlook.
De worm luistert naar de naam Gigger, en als hij je Windows systeem besmet neemt hij de controle over door zichzelf voort te planten naar alle contacten in je adresboek, alle computers op het aangesloten lokale netwerk, en via mIRC. Het virus zou 17 K groot zijn. Als het in je e-mail binnenkomt ziet het eruit als een mail met het afzender adres van een bekend kontakt. Als bijvoegsel (attachment) zou het bestand "mmsn_offline.htm" geopend kunnen worden. Daardoor wordt het programma aktief, maakt bestanden in het systeem bij, keys in de Registry, en zorgt voor zijn verdere verspreiding. Oh ja, en nog iets, het schrijft in het bestand "autoexec.bat" achteraan een regeltje bij : "ECHO Y|format c:". De volgende keer als je je computer opstart wordt je harde schijf volledig leegggemaakt.
.