Ervaar discriminatie
Microsoft deed heel wat moeite om de aandacht te trekken op de lancering van hun nieuwe software. Op het zelfde moment veranderden ze ook hun website. Ze lieten hun servers controleren welke browser de gebruiker heeft, en als dat bv de Opera browser was, kregen die gebruikers geen toegang tot de site. In plaats daarvan kregen ze een pagina met reklame om Internet Explorer te installeren. Na een golf van protest tegen deze discriminatie veranderden ze hun beleid, en beloofden ze de buitengesloten browsers na een paar dagen toch toegang.
Ondertussen zorgen ze voor een sterke band tussen hun nieuwe software en hun internetservers. Heel wat functies in het systeem gebruiken een dienst van msn, via het internet dus. Een permanente internetverbinding laat MS toe informatie te verzamelen of je langs hun website te loodsen telkens je zoekt, mediabestanden speelt, maar ook systeeminformatie enz. Een van de truukjes van MS is bv als je een verkeerd websiteadres ingetikt hebt, je naar een zoekpagina van de microsoft website te sturen ipv een sobere foutmelding te laten zien.

Luiheid van de gebruiker
Een van de manieren om de gebruikers te beinvloeden in het gebruik van software is standaard instellingen steeds zo instellen dat ze in een richting wijzen. Nu MS door de rechter op de vingers getikt is wegens monopoly-praktijken, maakt concurrent yahoo daar graag gebruik van. Ze verspreidden een programma dat alle instellingen wijzigt in de richting van hun eigen diensten als e-mail, zoekmachine, instant messanger enz.
De luiheid van de gebruiker levert MS nog meer voordeel op bij het gebruik van bestandsformaten bv. Daardoor kunnen ze een eigen bestandsformaat ontwerpen en doordrukken door het grote aantal gebruikers ervan, waarbij de meeste gebruikers niet op zoek gaan om te vergelijken of er alternatieven zijn en of die niet beter zijn.

DRM mismanaged?
Het Digital Rights Management systeem werd door MS ontworpen om mediabestanden zo te bewaren dat de gebruiker geen controle meer heeft over waar de muziek kan gespeeld worden. De mogelijkheid ze te kopieren voor eigen gebruik op bv je computer of je mp3 speler zou door het systeem beknot worden. Blijkbaar heeft een programmeur zich daar zo aan geergerd dat hij een programma schreef om de bestanden om te zetten in gewone muziekbestanden die je wel naar elk apparaat kan kopieren om ze er te spelen. Hij noemde het programma "Beale Screamer" en zou daarmee verwijzen naar Howard Beale in de film "Network".

VA Linux zonder?
VA Linux was een van de meestbelovende bedrijven die in de opkomende Linux-markt op de beurs genoteerd werd.
Nu zouden ze hun aktiviteiten willen diversifieren, en daarmee ook de Linux uit hun naam laten vallen. Ze zouden zich omdopen tot "VA software". Maar reeds van in het begin was er discussie over het gebruik van het woord Linux als hoofdonderdeel in de bedrijfsnaam. Linux Torvalds registreerde de naam Linux om te voorkomen dat die commercieel misbruikt zou worden. VA Linux is trouwens ook registreerder van "Linux.com"

Nieuwe netscape
Netscape versie 6.2 zou klaar zijn, of toch bijna. Deze versie is gebaseerd op de openbron ontwikkeling van Mozilla, in het stadium van een 0.9.4 versie, dus nog geen volwaardige 1.0 volgens de ontwikkelaars. De nieuwe versie is voor verschillende platformen te downloaden van de Netscape website in mac, unix en windows versie. Ook de 6.0 en 6.1 versie zijn nog bescikbaar.

Weer nieuwe domeinnaam
Er komt binnenkort weer een "top level domain name" bij, na de onlangs toegevoegde domeinen. In de VS waren al verschillende domeinnamen aktief voor soorten handel, maar nu hebben ze zichzelf toch ook maar een landcode toegezegd. De code ".US" zal beheerd worden door "neustar".


.
.