RIAA valt aan
De RIAA voert al een hele tijd een strijd tegen internetgebruikers die muziek uitwisselen. Er kwam daarbij al kritiek op de manier waarop. Ze richten zich niet alleen op diegenen die een onrechtmatige kopie van muziek maken via internet, maar ook onder meer op de internet providers, ze daarbij beschuldigend van medeplichtigheid. Gebruikers werden opgespoord en vervolgd, soms door hun provider te dwingen in te grijpen. Nu gaan ze nog wat verder. Ze hebben een computerprogramma laten maken dat zich op het net voordoet als een andere muziekliefhebber die muziek wil uitwisselen. Als daarmee een computer gevonden is met muziek, gaat men "iets" doen om te voorkomen die nog muziek kan uitwisselen. Het geheimzinnige "iets" is niet gedetailleerd omschreven door de RIAA, maar bestaat uit een "technologische maatregel".
De RIAA lijkt nu echter bang te zijn voor juridische gevolgen van hun methode. De terroristische aanvallen in de VS werden aangegrepen om allerlei nieuwe strenge wetten op computermisbruik in te voeren. Blijkbaar is er een kans dat hun aktiviteit onder die wetten valt, en dat ze aansprakelijk gesteld zouden kunnen worden voor schade die veroorzaakt is aan comutersystemen door hun methode. Daarom begon de RIAA te lobbyen om de wet op hun maat te laten aanpassen.

Patent-spoken
Regelmatig duiken patenten op die enigszins verbazing opwekken. Nu duikt bv een patent op dat IBM nam in juni 1998. Daarin patenteren ze een systeem en manier van werken om web sites te bouwen met gebruik van een bepaalde interface en achterliggende sjablonen. Dat is een methode die veel beheerdes bekend zal voorkomen. Immers de meeste programma's om websites te onderhouden gebruiken wel op een of andere manier deze principes. Ook als je manueel je codes intikt gebruik je soms verschillende onderdelen van een pagina als kop en voetteksten, menu's en zovoort, die je later bij elkaar monteert tot webpagina. Als je voor dat in elkaar plakken een hulpprogramma of scripts gebruikt kom je al in de buurt van deze geregistreerde methode. In het patent is wel meer spraken van grafisch kiezen uit vooraf aangeboden mogelijkheden, wat dan weer erg doet denken aan websites waar je op de site zelf op een eenvoudige manier je pagina kan maken, zonder html code te moeten schrijven. Als je zelf zo'n systeem aan het maken bent en erop wil letten dat je geen ideeen gebruikt die in het IBM patent zitten kan je dat nakijken in de 19 bladzijden tellende beschrijving van het patent. Die vind je op het "US Patent and Trademark Office" die een database op het internet heeft met de teksten en beelden van de geregistreerde patenten. (http://patft.uspto.gov)


.

Borland fier over Kylix
Borland kwam met cijfers naar buiten dat Kylix de meest gebruikte IDE (Integrated Development Environment) is voor RAD (rapid application development), met andere woorden het meest gebruikte programma om snel te programmeren op Linux. Er bestaat heel wat programmeer gereedschap voor Linux, waarvan veel nog zijn wortels heeft in de opkomst van Unix. Die tools worden gebruikt vanop de commandolijn en zijn meestal voor C gemaakt, zowat de meestgebruikte programmeertaal voor zogenaamd "echt" programmeerwerk. Ook kost het wat moeite om de tools afzonderlijk te verzamelen en te leren gebruiken. Een IDE biedt een totaalpakket aan in de vorm van een gebruiksvriendelijke programmeeromgevint met editor, grafische elementen en programmeerbibliotheken. De taal zelf die in Kylix gebruikt wordt is gebaseerd op Pascal, een taal die vooral in academische kringen bijval kende.

Wissel bij Transmeta
Aan de top bij Transmeta werd een nieuwe CEO benoemd. Mark Allen werd vervangen door Murray Goldman. In maart is de oprichter David Ditzel teruggetreden als CEO.
Transmeta maakt energiezuinige chips voor mobiele computertoepassingen. Ze werkten lange tijd in het geheim aan hun project, en haalden Linus Torvalds binnen als werknemer.

Mozilla Milestone
Mozilla heeft vandaag, woensdag 17 oktober, zijn officiele kriteria voorgesteld voor Mozilla. Deze Technische nota bepaalt wat in de officiele Mozilla Versie 1.0 zal zitten en wat niet. Er werd een website opgericht "Mozillazine" geheten, waar de evolutie te volgen is, en ook de nota nagelezen kan worden onder de naam "Mozilla 1.0 Manifesto". Wat, waarom, hoe, wanneer, wie worden beantwoord, en er is een lijst van technische gegevens als API's, performance, footprint, configuratie enz. (http://www.mozillazine.org)


.
.