Computersektor vreest aantasting
De computersektor in de VS vreest de onwerkbaarheid van de combinaties van wetten die op de sektor van toepassing worden. Zo zijn er de Computer Fraud and Abuse Act, en de Digital Milennium Copyright Act, en de Security Systems Standards and Certification Act (SSSCA). Nu kopieerbeveiligingen worden ingebouwd in allerlei apparaten, maken de wetten het ook strafbaar om die beveiligingen te omzeilen of, veel vager, omzeiling mogelijk te maken.
Oorspronkelijk werd dan nog gesproken over ATA, de Anti Terrorism Act. Daarover maakten al heel wat beroepsgroepen in de informaticawereld zich zorgen. "De ATA herdefinieerd bijna alle computermisdaad als terrorisme, verhoogt de maximum straffen tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen, laat vooraf ruime inbeslagnames toe, ook van toepassing op alles van voor deze wet", volgens beroepsvereniging USENIX.

Nieuwe voorzitter bij FTC
Vorig jaar deed den FTC na uitgebreid onderzoek de aanbeveling aan het congres om voor nieuwe wetten te zorgen om de privacy van gebruikers en consumenten online, bij bv uitwisseling van persoonlijke gegevens tussen bedrijven enz. Onlangs echter werd Robert Pitofsky, die aangesteld werd onder Clinton, vervangen. Bush stelde Timothy Muris aan als voorzitter van de Federal Trade Commission. Die blies nieuw wetten om de privacy te beschermen af.

Aanval op de privacy
Volgend op de aanslagen van september in de VS, werden nieuwe wetten klaargestoomd om het electronisch toezicht door de politiediensten te vergroten. Het ATA-wetsvoorstel veranderde ondertussen van naam naar "Provide Apporpriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism", en is bekender onder de afkorting "PATRIOT act". Wie op een of andere manier in verband gebracht wordt met een verdachte van terrorisme kan zo goed als onbeperkt afgeluisterd worden, migranten kunnen onbeperkt vastgehouden worden, en computermisdaden worden automatisch als terrorisme beschouwd.
Menig bedrijf dat diensten op het internet aanbiedt past zijn voorwaarden aan, en het is duidelijk dat die niet meer garanties op privacy zullen bieden. In de shock na de aanslagen overhandigden sommige bedrijven copies van de volledige databases aan de politiediensten, maar achteraf vrezen ze dat dat eigenlijk juridisch helemaal niet kon.
Uit San Francisco klonk echter een ander geluid, toen daar beslist werd de filtersystemen van de computers in de bibliotheken te halen, ook al verspelen ze daarmee financiering door de federale overheid.

Academische oproep aan verslaggevende media
Robert Huesca van de Trinity University, stuurde een oproep naar verantwoorde journalistieke praktijken ivm de berichtgeving volgend op de aanslag in de VS. Het ging als een petitie rond, en verzamelde in enkele dagen honderden ontertekeningen van doctoraatsstudenten tot docenten en profs en onderzoekers op gebied van communicatie en journalistiek.
In de tekst van de petitie maken de opstellers zich zorgen over het functioneren van de media en de berichtgeving in de VS. Na onderzoek van de sektor stelden ze vast dat steeds meer nieuwsbronnen in handen zijn van steeds minder bedrijven. De druk voor bedrijfsresultaat wordt groter, en de middelen voor de journalisten verminderen. Ze vrezen blijkbaar voor eenzijdige berichtgevinge, en roepen de betrokkenen dan ook op :
- hun bronnen uit te breiden buiten de huidige kring van overheids en militaire instellingen en betrokkenen.
- meer verscheiden en contrasterende invalshoeken te zoeken zoals verschil van ethnie en geslacht
- rekening te houden met historische, culturele, en religieuze dimensies in interviews en reportages in plaats van items te isoleren buiten hun context.
- selectief om te gaan met taal en beelden, deze zorgvuldig te kiezen en niet blindelings over te nemen wat verstrekt wordt door overheden.
- de herhaling van extreem gewelddadige en destruktieve beelden te beperken en beter te balanceren met andere beelden.
- mensen die op een of andere manier betrokken zijn met de huidige gebeurtenissen door familiebanden met overheidsfunctionarissen of vroegere professionele banden met betrokken instanties tijdelijk niet berichtgevende taken te geven.


.

StarOffice 6.0 in Beta
Sun Microsystems kocht enkele jaren geleden het softwarebedrijf dat het Star Officepakket maakte. Een ambitieus project moest ervoor zorgen dat StarOffice een vrij pakket zou worden, gratis verspreid en op verschillende computersystemen werkend. Het zou gemakkelijk documenten met andere bestaande programma's moeten kunnen uitwisselen. Het pakket was in de 5.1 versie gratis te downloaden, werd bij computertijdschriften op CD gegeven, en opgenomen in heel wat Linux distributies. De verbeterde 5.2 versie werd op dezelfde manier verspreid.
Ondertussen wordt eraan gewerkt om ook de broncode vrij te maken, wat het OpenOffice project opleverde, te vinden op "OpenOffice.org", die werken met "releas numbers" en zijn nu aan release 638. Het is een van de grootste software projecten ter wereld, waarschijnlijk het grootste vrije software project. Het bevat nu zo'n 3,7 miljoen lijnen code, ter vergelijking: de Linux kernel bevat een 3,1 miljoen lijnen code. De code van OpenOffice vormt de basis voor de code van StarOffice. Het laatste jaar werd aan StarOffice versie 6.0 gewerkt, die nu dus in beta-versie beschikbaar is op het web. Volgens getuigen zou de nieuwe versie het voordeel hebben de verschillende programma's afzonderlijk te kunnen starten, waar vroeger de office als geheel opstartte met een eigen desktop. Verder zouden er interessante mogelijkheden zijn om met javaprogramma's uitbreidingen te maken. Een voorbeeld is live binnenkomende data die verwerkt wordt in een spreadsheet en steeds het nieuwe beeld toont.

Hoe vrij is vrij?
Van de verschillende unixachtige besturingssystemen zijn er heel wat bsd vaianten. FreeBSD is er een van, die gratis verkrijgbaar is, voorzien van de broncode, en mee onderhouden wordt door een team individuele ontwikkelaars via de site freebsd.org. De naam FreeBSD is een handelsmerk van Wind River Systems, evenals de domeinnaam bsd.com. Een afdeling van Wallnut Creek gaf de cd-distributie uit van FreeBSD, alhoewel de distributie niet alleen daarvan afhankelijk is. Door economische problemen wordt bij Wind River ernstig gesnoeid in de BSD afdeling, waarbij heel wat programmeurs afvloeien. Herinneren we er ook aan dat het Mac OSX gebaseerd is op een versie van BSD.

Copyleft.be verdwenen
Zondag 7 oktober bleek de website van copyleft.be niet meer bereikbaar. Volgens een woordvoerder was de site minstens al vanaf zaterdag onbereikbaar. Yucom zou alle data van de servers hebben gehaald, en de directories verwijderd. Hij heeft geen weet van een motivatie daarvoor. Er werd maandag onmiddellijk in een noodoplossing voorzien, en op langere termijn denkt men aan een systeem van echte hosting ipv domain forwarding. De domeinnaam copyleft.be zelf kwam nooit in het gedrang. Sommige sites die inhoud, teksten of beelden publiceren die vrij mag overgenomen worden verwijzen met een logo naar copyleft.be, waar uitgelegd wordt hoe copyleft werkt en voorbeelden te vinden zijn.
.