Rechten gaan mee ten onder
In het kader van de aanslag in de VS wordt door verschillende actoren van de vrije software-wereld gewaarschuwd voor misbruik van de situatie om de vrijheid van individuen te beknotten. Eric S. Raymond stuurde vrij snel een eerste waarschuwing rond, wat hem niet in dank werd afgenomen. En deze week dook een open brief op van Richard Stallman, met de veelbetekenende titel "Duizenden doden, miljoenen beroofd van hun burgerrechten?".

Testcase over vrije software
RTLinux is een bedrijf dat zich bezighoudt met real-time implementaties van Linux. Op een bepaald moment ontwikkelden ze daarbij software die uitgegeven werd met een speciale "Open RTLinux Patent Licentie". Aangezien de software gebaseerd was op "vrije software" leken hier de regels van de vrije software met de voeten getreden te worden. Zo dacht ook de FSF, de Free Software Foundation, erover en ze spanden een rechtszaak aan tegen RTLinux. De FSF promoot de GPL, de General Public License, een publieke licentie die meestal vermeld wordt als licentievorm bij vrije software, en die oa. bepaalt dat alle afgeleid werk ook onder die licentie moet uitgebracht worden. Ondertussen lijkt de zaak een minnelijke schikking gevonden te hebben, waarbij geen details vrijgegeven werden. Maar er wordt wel verwacht van binnenkort een aangepaste licentie te zien bij RTLinux.

Apple annuleert
Apple heeft de Apple Expo 2001 afgezegd. Die zou normaal doorgaan van 26 tot 30 september in Parijs. Volgens het bedrijf kan de veiligheid van de deelnemers en de bezoekers in de huidige omstandigheden niet gegarandeerd worden.



Nieuw MS virus verkrijgbaar
Alhoewel unix gebruikers zich soms opwinden dat bepaalde programma's of websites alleen compatibel zijn met MS software- en browser, vinden ze het nu wellicht minder erg dat ze uit de boot vallen. Nochtans lopen computersystemen op het internet zo'n grote vertraging op dat iedereen er last van heeft of kan hebben.
Oorzaak is een nieuw opgedoken virus dat de korte naam "nim" of "nimda" heeft gekregen. Het is een programma dat opzettelijk geschreven werd om gebruik te maken van allerlei gebreken van de Microsoft serversoftware en browsers. Dat heeft geleid tot een krachtig en veelzijdig virus dat geen menselijke hulp nodig heeft om zich te verspreiden. Het komt binnen als een onzichtbare attachment, dat eigenlijke een programma is dat door de vriendelijke Internet Explorer onbaatzuchtig gestart wordt. Dan gaat het rondkijken op de computer, besmet hem, maakt een toegang naar de computergegevens via het internet mogelijke, stuurt een kopie van zichzelf voort naar alle e-mail adressen die het op je harde schijf kan vinden en hoopt stiekem om op een Microsoft NT server terecht te komen. Die wordt dan ook besmet, en daar vindt het virus nog een veel grotere speeltuin: als er een MS webserver op draait, nestelt het zich in websites die op dat systeem gepubliceerd zijn. De argeloze surfer die dan een pagina van die server bekijkt, kan door de vriendelijke IE het virus ongemerkt binnenhalen.

Nieuwe domeinnamen geen succes
In tegenstelling tot het gevecht om de .com domeinnamen lijkt er geen echte stormloop te zijn op de nieuwe domeinnamen. Doordat het aantal extenties van de domeinnaam toegenomen is, het laatste stuk dat bij ons dikwijls uit de landcode bestaat, maar in de VS uit .com, is de druk op zich al kleiner geworden doordat er meer alternatief is. Tevens zijn de nieuwe namen nog niet ingeburgerd bij de gebruikers en zullen ze hem niet zo spontaan gaan proberen of onthouden. Tenslotten verzwakt de economie en komen daardoor ook een aantal domeinnamen terug vrij na de aanvankelijke "goldrush" op de "dot.com" namen. De nieuwe namen zullen geleidelijk toegepast gaan worden in de komende maanden, en ze bestaan o.a. uit .info, .biz, .name, .aero. Het oorspronkelijke systeem dateerde van de jaren tachtig.