Linux in Mexico
Migael de Icaza startte met behulp van enkele investeerders een bedrijfje op dat Ximian Inc. heet. Hij werkt samen met een paar honderd vrijwilligers aan vrije software.
Hij werkte vroeger als systeembeheerder aan de universiteit van Mexico. Hij geraakte gefrustreerd doordat de universiteit niet genoeg geld had om de dure software officieel aan te kopen die nodig was voor de werking. Dus begon hij met een aantal vrijwilligers zelf software te schrijven die vrij te gebruiken was door iedereen. Hij probeerde programma's te maken die een Linux systeem even gebruiksvriendelijk zouden maken als de dan bekende pc's. Na de grafische interface begon hij aan een tekstverwerker, een spreadsheet en een e-mail programma. Hij werkt helemaal via internet, zo heeft hij contact met de vrijwiligers die eender waar op de wereld kunnen verspreid zijn. Nu de president van Mexico op het punt staat een electronische stap voorwaarts te doen met het land, lijkt er een interessante mogelijkheid te bestaan om de budgetten zo efficient mogelijk aan te wenden. Mexico wil 98 procent van de bevolking online krijgen, en zal daarvoor heel wat geld investeren. Icaza werd dan ook door de president uitgenodigd om over zijn project te praten. Als het geld dat uitgespaard kan worden door geen commerciele software te kopen ertoe kan bijdragen om ook de armsten een toegang tot de electronische maatschappij te bieden, is zijn doel bereikt.
Onlangs werd hij opgebeld met een alarmerend bericht. Een officiele Microsoft delegatie met o.a. Bill Gates bracht een bezoek aan de president van Mexico. Hij vreest nu dat Microsoft probeert de president van het vrije software idee af te brengen. Zo deed Microsoft een schenking van 58 miljoen dollar om opleidingen te geven, en waarschijnlijk zijn dat geen lessen Linux. Icaza ziet het somber tegemoet, MS is een bedrijf met 25 biljoen dollar omzet per jaar, en zette al een campagne in gang om vrije software in een slecht daglicht te stellen. "Naar wie zou jij luisteren" zei Icaza tegen een collega, "naar een 28-jarige Mexicaan of naar de rijkste man van de wereld?".





USB op Linux
Er wordt gewerkt aan prototypes voor USB 2.0. USB is een manier om randapparaten aan de computer te verbinden, en wordt steeds meer gebruikt als standaard aansluiting. Daardoor vervangt ze de seriele en parralle aansluitingen op de traditionele pc.
De tweede versie van USB zou 480 Mbit per seconde kunnen overbrengen, wat 40 keer zo snel is als de huidige versie.
Op dit moment bestaat er een andere manier om snelle verbindingen met randapparaten te maken, en dat is de FireWire tchnologie, die haalt een snelheid van 400 Mbit per seconde, dus 80 Mbit/s minder dan de verwachte USB 2.0.
Die hogere snelheid maakt het interessant om te gebruiken voor het aansluiten van hubs, harde schijven en digitale opnameapparaten als cd en dvd lezers en branders. De technologie zou tegen 2002 beschikbaar moeten zijn, zowel in toestellen als in software. Er zijn namelijk aangepaste drivers nodig voor die apparaten. Blue Cat Linux zouden hulpprogramma's ontwikkelen zodat de apparatuur gebruikt kan worden vanuit Linux software.

Computerzoeking met software
Terwijl men vroeger bij een huiszoeking soms vrachtwagens vol documenten in beslag nam, die manueel onderzocht moesten worden, dwingt de computertechnologie de onderzoekers tot andere methoden. We herinneren ons bv het proces waarin Microsoft werd veroordeeld voor misbruik van monopolie. Bij de bewijsvoering werd gebruik gemaakt van e-mails die o.a. Bill Gates zelf gestuurd had.
Hij is vanzelfsprekend die bewijzen niet persoonlijk komen overhandigen. De onderzoekers moesten gigabytes aan informatie doorworstelen om net die enkele belangrijke mails eruit te halen. Zo vonden ze volgende citaten "Winning Internet browser share is a very, very important goal for us", en "Internet Explorer will be distributed every way we can" De ploeg die wekenlang door duizenden mail moest lezen op zoek naar iets bruikbaars zal dat niet licht vergeten
Door het toenemen van het belang van zo'n opzoekwerk zijn er ondertussen verschillende bedrijven gespecialiseerd in het aanbieden van diensten daarrond: ze leveren computers en programma's die helpen bij dat werk, en die gericht zoeken in gigbytes aan informatie.
Steeds meer wordt bewijskracht gegeven aan electronische documenten, zoals in een zaken van homodiscriminatie, rascisme en in geval van bedrijfsspionage. Gebruikers vergeten soms dat je een papier wel kan vernietigen, maar dat een electronisch document soms nog bestaat op backups van het systeem, en als het verzonden is geweest zelfs op verschillende systemen.
Het gebruik van encryptie kan gedeeltelijk oplossing bieden, maar biedt ook geen eeuwige garantie.




.
.