MySQL
Er is onenigheid ontstaan in de rand van het mySQL project. MySQL is een serverprogramma om data op te slaan. Het is ontwikkeld door het Zweedse MySQL AB, een bedrijf dat het programma vrijgeeft onder de GPL, de vrije software licentie voor open broncode software. Het bedrijf leeft van de dienstverlening rond de database. Doordat ze open is kunnen ook andere bedrijven daar diensten rond bouwen, wat bv NuSphere gedaan heeft. Ze brengen hun software als commercieel produkt op de markt. Ze werkten samen met MySQL AB, en hadden er ook een overeenkomst mee gesloten. Nu is er een conflict opgetreden tussen de twee bedrijven, waarbij MySQL AB zegt dat NuSphere zich niet aan de voorwaarden van de GPL houdt, en NuSphere te andere partij verwijt dat ze niet open genoeg zijn en externe bijdragen aan MySQL weren.

Leer eens manieren
De Britse mediabedrijven, muziekindustrie en uitgeverijen hebben een werkgroep opgericht om te bekijken hoe ze kunnen ageren tegen de mentaliteit van de generantie opgroeiende jongeren. Die hebben volgens hen de vervelende gewoonte om muziek te kopieren, kranteartikels en teksten te knippen, plakken en rond te sturen, en exclusieve beelden uit te wisselen.
Tegen deze verdorvenheid hebben ze nu een remedie gevonden. Ze willen dat respect voor copyrights moet ingevoerd worden in het leerprogramma van de scholen. Ze werkten daarvoor een pakket uit voor de 12 tot 18 jarigen. Het kan ingepast worden in de lessen van goed burgerschap. Vraag van critici blijft wat er dan juist aangeleerd op dit moment. Er wordt immers onder andere op Europees niveau nagedacht over de keuzes die gemaakt moeten worden mbt wetten over intellektueel eigendom. Er zijn heel wat argumenten om zoveel mogelijk informatie vrij te houden voor het publiek, zoals sneller verderbouwen op en verspreiden van kennis en een meer democratische toegangkelijkheid tot kennis. Er worden serieuse vragen gesteld na processen waarbij bv het intellectueel eigendom wordt geclaimd van dingen als hypertext (waardoor je heen wen weer kan klikken in een tekst), en het downloaden van software. De vermeende eigenaars van de patenten op deze ideeen zouden graag betaald worden voor elk gebruik.

Anti piraterij en kwaliteit
In California zijn de eerste cd's in de handel gebracht die in principe niet kunnen gekopieerd worden door een computer. Daardoor zou ook het uitwisselen op internet bemoeilijkt worden. De Safeaudio technologie werkt op een vreemde manier: ze tast de kwaliteit van de digitale gegevens aan, zodat die door de computer niet meer gekopieerd kan worden. Als de gegevens als muziek gespeeld worden, gaat de foutcorrectie de audio zodanig terug oplappen dat er geen hoorbaar verlies is voor de gebruiker, althans theoretisch. Vanzelfsprekend is er heel wat kritiek op deze methode. Het is hier de industrie is die zelf bepaalt welke kwaliteit goed genoeg is voor de klant.
Hoe zit het nu met MS?
Microsoft werd door de rechtbank schuldig bevonden aan het onderhouden van een monopolie. Ze hebben dus de antitrust wetten overtreden. Dat is de essentie van de zaak. Andere vraag is natuurlijk de sanctie. Op korte termijn lijken ze even adem te kunnen happen nu de dreiging van een onmiddellijke opsplitsing in verschillende delen afgewend is. De reden daarbij was niet dat die maatregel onterecht was, maar wel dat de rechter buiten de rechtszaal commentaar had gegeven bij de zaak, en daarmee blijkbaar een deontologische regel overtrad.
Weinig reden tot juichen dus voor MS. De kans blijft bestaan dat nu andere rechtszaken aangespannen worden door bedrijven die menen schade ondervonden hebben van die monopoliepraktijk. Als MS de grond van de zaak willen aanvechten moeten ze toch in hoger beroep gaan, en blijft de zaak ook langer onder de aandacht, wat hen natuurlijk ook niet goed uitkomt.
Een van de kwesties was het gebruik van de combinatie van besturingssysteem en browser om konkurrenten uit de markt te drukken. MS zit nu met zijn commerciele strategie rond de .Net software, waar ze heel erg op de vingers gekeken worden over vergelijkbaar misbruik van monopoliemacht.
En daarbij komt dan nog de opkomst van de vrije software, met de GPL als publiekslicentie en het idee dat de broncode open moet zijn om de kwaliteit en de uitbreidbaarheid van de software te garanderen. De motivaitie om vrije software te gaan gebruiken kan ook toenemen omdat de prijzen van de computers dalen. Als er MS software op die computer is voorgeinstalleerd, maakt de software deel uit van de verkoopsprijs, en die begint een steeds groter deel van de prijs uit te maken, waardoor het aantrekkelijker wordt om vrije software te installeren. In de praktijk is het nog niet zover, maar de psychologische druk op de prijs van de ongevraagd inbegrepen software neemt toe als de klanten het als een soort MS-belasting op computers beginnen aan te voelen.


.





.
.