DirectTV
In de VS lijkt een technologisch duel bezig te zijn tussen programmeurs/electronica hobby-isten enerzijds en een satteliet-tv bedrijf anderzijds. Gebruikers van DirectTV, zijn er blijkbaar in geslaagd zelf programma's te schrijven om de beelden te decoderen en te bekijken. DirectTV greep echter naar een geheim wapen. Ze stuurden een signaal dat twee veiligheidsbits in de ontvanger-kaarten van de krakers wijzigde, en zo de kaarten buiten gebruik stelde. De knutsalaars vonden een eenvoudige oplossing om het gebruik van die bits te overbruggen, waarop ze terug DirectTV konden ontvangen kwamen.
Op de website pitou.skie.net is een beschrijving te vinden van Pitou. Dat is een Linux programma, gemaakt om tv te kijken op je Linux computer. Volgens de woorden van de website: Software simulator for P2 CAMs.
De programmeurs zijn er ook in geslaagd om de opgevangen signalen via hun computers door te sturen, en zo op afstand, via het internet naar de beelden te kijken. Daarvoor zouden ze de beelden via snelle internetlijnen doorsturen vanop bv een linux box, een eenvoudige computer met Linux geinstalleerd met aanpassingen speciaal voor dit doel. DirectTV probeert nu op alle manieren de beelden van de alternatieve ontvangers te storen, bv net op het moment dat er een uitzending doorging op een technisch kanaal, dat over het kraken van satteliet-tv beelden ging. Op websites als www.hackhu.com worden constant verslagen gepubliceerd van de analyses van de uitgezonden signalen.

Mandrake toch naar de beurs?
Volgens documenten op een Franse Linux website zou Mandrake nu toch naar de beurs gaan. Mandrake heeft al voorbereidend werk gedaan met een herstrukturering in functie van een beursgang. Alhoewel ze nog geen winst boeken, kiezen ze toch voor een beursgang boven verdere private financiering. Daarbij hebben ze af te rekenen met het onbekende model van zakendoen in de open broncode wereld. Ze zouden voor een introduktie kiezen op de Euronext, de Europese tegenhanger van de Amerikaanse Nasdaq, beurs voor technologieaandelen. Ze denken in eerste instantie aan een uitgifte van 6 tot 8 miljoen Euro. (voor wie nog in BFr denkt: 242 tot 322 miljoen BFr.)


.

Voorsmaakje van digitale identiteitskaart
Een van de "diensten" die MS voorziet voor de nabije toekomst is de digital passport. Programmeurs die MS programmeeromgevingen gebruiken hadden als eerste de keuze om deze digitale passport te gebruiken. Om documentatie te raadplegen die ze nodig hebben bij het programmeren, kunnen ze terecht op de msdn website, waar die bijeengebracht zijn door Microsoft. (msdn staat voor MicroSoft Developer Network) Binnenkort wordt de toegang tot die site beperkt tot diegenen die de passport gebruiken. Daarbij wordt persoonlijke informatie bijgehouden en die kan gebruikt worden door andere websites die bij het initiatief aansluiten. Zo kan bv het surfgedrag precieser gevolgd worden, in principe om aankopen via internet makkelijker te maken. Een ander bezwaar van de programmeurs en techneuten is dat MS in het verleden niet altijd uitblonk door veiligheid van de gebruikersgegevens. Ook stellen ze zich vragen wat MS misschien over 5 jaar met die gegevens zal doen; hun politiek durft wel eens veranderen. Er zijn dan ook al voorstellen om op een website gebruikersnamen en wachtwoorden te publiceren en die gezamelijk te gebruiken.

Wie is de gebruiker?
Bij het nieuwe Windows XP heeft MS er alles aan gedaan om te vermijden dat er nog kopies gemaakt worden van hun software, of dat die op meer dan 1 computer geinstalleerd wordt. Daarvoor wordt de software zo geinstalleerd dat die zelf detecteerd op wat voor computer hij geinstalleerd is. Daarbij kijkt de software onder meer naar de kenmerken van de computer, bv welke hardware geinstalleerd is op basis van eigenschappen van de componenten die door de software kan opgevraagd worden. Er duiken ondertussen al klachten op van gebruikers die regelmatig nieuwe hardware installeren in hun computer, en er mee geconfronteerd worden dat de XP software plots niet meer werkt omdat hij denkt op een andere computer geinstalleerd te zijn. Dan moet men terug een hele registratieprocedure opstarten bij MS omdat men een unieke code nodig heeft om de software terug te aktiveren, en ook daar moet men niet al te dikwijls mee afkomen.
MS gaat ook steeds meer in de richting van het verhuren van de software voor een bepaalde periode, en ook daarvoor is het strikte aktiveringssysteem nodig.
Vanzelfsprekend is er nogal wat tegenkanting van gebruikers die er tegen opzien om bij het maken van fouten tijdens de installatie in problemen te komen, en systeembeheerders die in bedrijven uren tijd zullen verliezen door het registratie systeem.
MS spendeert 1 biljoen dollar om XP te promoten.


.


.
.