Van wie is het internet?
In veel landen gebeurde het beheer van land-domeinnaam systeem door een systeembeheerder op een universiteit, zoals ook het geval was tot voor kort met het domein ".be", dat beheerd werd in Leuven. Door de commercialisering en de enorme toename van domeinnaam-aanvragen, is in de meeste landen overgestapt op een systeem van registratiekantoren, met daarboven een instituut dat de controle uitoefent.
In Australie was het de universitaire computerprogrammeur en internetpioneer Robert Elz, die het beheer over het Australische naamsysteem toegewezen kreeg. Hij zou zich daar niet mee verrijkt hebben, en een strenge politiek aangehouden hebben, waardoor in Australie weinig of geen discussies over domeinnamen bestaan.
Maar ondertussen heeft de regering, vanuit het ministerie van communicatie, een eigen orgaan opgezet om het beheer over te nemen. Het nationaal buro voor communicatie-economie heeft al verschillende vragen tot Elz gericht om het systeem over te dragen. Robert Elz negeert echter gewoon die vraag, zodat de officiele instanties zich nu naar internationale autoriteiten wenden.



.

Discussie over cijfers
De laatste tijd toonden onderzoeken aan hoeveel linux gebruikt wordt als serversysteem, er was sprake van meer dan 20 procent, en het gebruik leek alleen maar toe te nemen. Het laatste onderzoek van de Garner Groep deed echter wenkbrouwen fronsen: ze gaven veel lagere cijfers voor Linux gebruik aan dan anders, het leek wel een daling naar minder dan 10 procent. Op NewForge klinkt echter een kritisch geluid over dat onderzoek. Enkele argumenten die daarin opdoken: Het onderzoek dat hier uitgevoerd werd concentreerde zich op de verkoop van nieuwe servers met een systeem vooraf op geinstalleerd. Dat lijkt wel een telling op maat gemaakt voor Microsoft. Veel Linux gebruikers installeren namelijk zelf hun systeem. Tot hun grote spijt vinden ze bij een aankoop dikwijls alleen maar computers met Windows voorgeinstalleerd, wat ze dus later overschrijven door Linux. Een ander probleem met deze methode van tellen is dat veel Linux systemen in bedrijven geinstalleerd werden op bestaande computers, en dus wel een aanzienlijk aandeel van het gebruik uitmaken, maar nooit geteld werden aan de linux-kant. Zelfs als je de verkoop van Linux distributies zou tellen, kom je er niet; dat kan en mag op meer computers geinstalleerd worden, en in een bedrijf kan met 1 pakket dus het hele computerpark voorzien worden. Voorlopig lijkt de moeite die MS doet om Linux in het verdomhoekje te drummen, alleen aan te tonen hoe bang ze er voor zijn.


.


.


.
.