Informix database verkocht
Ibm gaat de database produkten van informix kopen. Ibm had al een groot aandeel in de database markt met hun DB2 systeem. Voor de overname hebben ze 1 biljoen dollar. Naast het het programma nemen ze natuurlijk ook de klanten van die database mee over. Daar zitten grote vissen tussen als Verizon en Deutsche Telecom. Ook het personeel wordt mee overgenomen
Informix kwam vorig jaar in het nieuws met zijn databaseverkopen in de Linux wereld. Daar werkten ze o.a. samen met Red Hat.

Aanval op muziek
De muziekindustrie is al lang druk aan het zetten op allerlei instanties om het copieerverbod te doen naleven. Dit lijkt nu resultaat te hebben. Microsoft heeft een programma gemaakt om muziek te spelen en op te nemen, waarbij je muziek kan opnemen van een cd, maar copies van die opname niet meer kan spelen. Op zich is kopieerbeveiliging natuurlijk geen mogelijkheid waar gebruikers op zitten te wachten. Er werden wat extra mogelijkheden ingebouwd: je kan allerlei muziekbestanden spelen, DVD bekijken, CD schrijven, enz, kortom een beetje de combinatie tussen de programma's Realplayer, Quicktime en CD Creator. Gebruikers zijn voornamelijk gewend met MP3 bestanden te werken, en hebben meestal al heel wat opnames in mp3 formaat. Het nieuwe programma gebruikt echter niet de volledige kwaliteit van mp3, zodat de opnames met het Windows-eigen systeem steeds beter klinken dan de mp3 bestanden, wat de gebruiker de indruk geeft dat het mp3 formaat op zich een slechtere kwaliteit heeft.
Blijft nog de moeilijkheid om de gebruikers te overtuigen hun programma te gebruiken ipv die andere, gratis programma's. Daarvoor heeft MS een strategie die niemand anders kan toepassen. Ze bouwen het gewoon in in de volgdende Windows versie (XP in dit geval), waar je geen keuze hebt en er toch voor betaalt bij aanschaf van een nieuwe computer. En wie van de volle mogelijkheden van de nieuwe muzieksoftware wil genieten, kan die niet op zijn bestaand systeem installeren, je moet daarvoor upgraden naar de volgende windows versie.
Dat zou tot nog meer onaangename verassingen kunnen leiden, vooral als je al eens last hebt van een computercrash. Bij installatie van het systeem word je gevraagd om te registreren. Dan worden het serienummer van de software en jou gegevens doorgestuurd naar Microsoft. Als je computer crasht, of als je zo geknoeid hebt met je systeem dat je het af en toe opnieuw wil installeren, zal de registratieprocedure je melden dat er een probleem is en dat je het produkt niet op meer computers mag registeren. Waarschijnlijk zal je hen wel kunnen contacteren, en met een geloofwaardige uitleg toch nog de code krijgen die je nodig hebt om de software aan de praat te krijgen, maar het zou je wel wat telefoontjes en verloren tijd kunnen kosten. Ook hier weer een serieuze aanslag op de vrijheid van de gebruikers.