Sluiting van LinuxWorld
Volgens NewsForge zouden de auteurs die bijdragen schreven voor LinuxWorld, allemaal een e-mail hebben gekregen waarin de hoofdredacteur - sorry: redactrice - Kathy Badertscher, aankondigt dat de site gesloten zal worden. De site LinuxWorld.com (niet te verwarren met de beurs Linux World) is/was een online Linux tijdschrift. De uitbater ITworld wil er verder geen geld in steken. Ze brengen de teksten onder bij een bestaande site die ITworld heet.

Te goed produkt verkommert
Een van de belangrijkste programma's in een groot bedrijf is het postcentrum, de e-mail server. Maar om documenten en e-mail van je bedrijf te kunnen opvragen op afstand is er nood aan meer uitgebreide software dan een gewone mailserver. Pakketten als Lotus Notes, Microsoft Exchange, en HP OpenMail kunnen daarvoor zorgen. HP OpenMail is daarbij het minst bekende serverprogramma. Volgens specialisten is het echter een van de meestbelovende programma's: het is beschikbaar op verschillende versies van Unix, waaronder ook Sun Solaris en Linux, het houdt zich helemaal aan de open standaarden (vandaar de naam), is goedkoper en sneller dan sommige grote concurrenten. Het zorgt er bv voor dat iemand zijn e-mail op het werk kan lezen via het internet in een browser, en op een veilige manier, zijn kalender op afstand kan synchroniseren enz. Het is ondertussen aan versie 6 en wordt wereldwijd gebruikt door multinationals, banken, en grote bedrijven. Ondanks deze prestatie maakt de OpenMail afdeling volgens HP geen winst en is de promotie voor het systeem minimaal. Het lijkt erop dat HP voor een belangerijke keuze staat: ofwel OpenMail verkopen, ofwel het beter tot zijn recht laten komen en intensief promotie gaan voeren. Daarbij treden echter tegengestelde belangen op. HP is op een aantal gebieden een goede partner van MS, en meestal wordt dat voorzichtig gekoesterd. Als ze het systeem aktief zouden promoten komen ze lijnrecht tegenover hun partner te staan met een interessanter produkt. Andere geopperde mogelijkheid is OpenMail te verkopen. Maar ook daar komt de vriendschap in gevaar, want als een bedrijf als Oracle, Sun of IBM het zouden kopen en promoten wordt weer de zelfde markt aangesproken. Nu kondigde HP aan te stoppen met de ontwikkeling van OpenMail na het afwerken van versie 7. Ze beloven wel bestaande klanten nog 5 jaar produktondersteuning te geven. Ook op ander gebied heeft HP een opvallend laffe houding. Ze geven bv wel een certificaat uit dat hun Omnibooks werken met Linux, maar verkopen die zelf niet met Linux voorgeinstalleerd. De markt van de voorgeinstalleerde besturingssystemen is traditioneel in handen van een ander bedrijf...


.

Crusoe in gebruik
Tot nu toe was alleen Sony enthousiast in het gebruiken van de Crusoe processor in laptops. Nu lijkt het dat Transmeta, de makers van de processor, toch meer voet aan de grond krijgen. Casio zal een laptop uitbrengen tegen de zomer, en andere fabrikanten als NEC zijn nog op komst. Opvallend aan de Casio subnotebook Fiva is dat er op de zijkant een kleine schakelaar staat. In de ene stand merk je niets speciaals, en start de computer gewoon op in Windows. Maar zet je de schakelaar om dan start de computer veel sneller een ingebouwde versie van Linux.

Kleine Linux
Transmeta heeft zelf een speciale kleine Linux ontwikkeld onder de naam Mobile Linux. Die is nu helemaal af en ze brengen die onder de naam Midori Linux op de markt. De manier waarop is echter Linux-eigen: het systeem is in versie 1.0 beta te downloaden op zijn website. Het is inderdaad een open broncode project dat dus door anderen gebruikt en verder ontwikkeld of aangepast kan worden, mits de resultaten ook vrijgegeven worden. Op de website midori.transmeta.com wordt ook uitleg gegeven hoe je zelf een apparaat kan voorzien van een Midori-Linux systeem, en aan welke vereisten het apparaat moet voldoen. Wil je zelf experimenteren begin je met het downloaden van de nodige broncode bestanden op een gewone pc. Een standaard versie van Midori neemt 150 Mb schijfruimte in. Verschillende fabrikanten van kleine apparaten werken aan eigen implementaties.
.

Gewijzigde Open Bron definitie
Er zijn kleine wijzigingen aangebracht aan de open broncode definitie (Open Source Definition). Die wordt gepubliceerd door het open broncode initiatief. Ze maakten enkele uitdrukkingen ondubbelzinniger, en zijn roepen op om eventuele andere onvolkomenheden te melden. Een van de aandachtspunten is bijvoorbeeld of iemand een licentie kan afdwingen op gebruik van software als de verspreiding ervan expliciet vrij is. De discussie is te vinden op www.opensource.org


.
.