FreeBSD opzij geschoven
De fabrikanten van harde schijven zijn bijzonder gecharmeerd door de opslagwoede die er tegenwoordig heerst. Behalve de traditionele file-servers, duiken nu veel apparaten op die zich gedragen als intelligente harde schijven die zo aan het netwerk gehangen kunnen worden. Die apparaten worden aangeduid met de term NAS, wat staat voor Network Attached Storage. Intern gaat het natuurlijk over een kombinatie van de harde schijven, logica en software, die voor alle functies zorgt om de schijfruimte beschikbaar te maken op het netwerk. Fabrikant Maxtor gebruikte als systeem voor die apparaten FreeBSD, een unix-achtig besturingssysteem dat gratis gebruikt kan worden. Programmeren voor FreeBSD zou hen echter te veel inspanning gekost hebben. Voor hun nieuwe NAS-apparaten stapten ze over naar een aangepaste versie van Windows2000. Microsoft week hierbij af van zijn gewoon tarief voor serversoftware, zodat Maxtor een apparaat kon bouwen dat opslag aanbied tegen ong. 1 fr/Mb. Analysten merken op dat de aanpassingen aan FreeBSD geheim gehouden mogen worden, waardoor de kennis zich niet zo snel verspreid. Linux zou daarentegen betere kansen maken, en wordt al in verschillende apparaten gebruikt als besturingssysteem, in allerlei aangepaste versies.

Scherpe concurrentie
Een van de draagbare toestellen waarin Linux wordt gebruikt is de handpalmcomputer of PDA, Personal Digital Assistant. Het japanse bedrijf Sharp heeft op dit moment PDA's op de markt in Japan, die draaien op Zaurus, een eigen systeem. Ze waren lang marktleider in eigen land met het apparaat dat meer mogelijkheden had dan andere pda's maar ook veel duurder was. Ondertussen bracht IBM een aangepaste versie van de Palm III op de japanse markt en ondervindt Zaurus voor het eerst ernstige concurrentie. Sharp wil nu tegen het einde van het jaar een PDA op de markt brengen die Linux ingebouwd heeft. Ze denken dat ze door een open systeem te gebruiken een snellere groei zullen waarmaken in het aantal toepassingen voor hun apparaat.

Afwijkende domeinnamen
Een bedrijf in de VS is het grondig oneens met de trage gang van zaken bij het uitbreiden van de namen op het internet. Een naam op het internet die bestaat uit drie stukken gescheiden door een punt, bevat eerst de servernaam, door de gebruiker zelf te kiezen maar meestal www genoemd, na de punt de domeinnaam die de gebruiker geregistreerd heeft, dikwijls firma of merknamen, en tenslotte de "top level" domeinnaam, die ofwel een landcode geeft ofwel een gebied waarin de de gebruiker aktief wil zijn. De niet landcode extenties als "net" "org" "com" waren nogal beperkend en dus werd een uitbreiding gemaakt door ICANN, dat het DNS, het Domain Name System beheert. De procedure waarbij een klein aantal nieuwe namen werd ingevoerd kreeg echter heel wat kritiek. Nu gaat New.net dus zelf domeinnamen bij uitvinden. Maar omdat het geen officiele ICANN namen zijn zal geen enkele gebruiker ze kunnen vinden op het net, ze komen niet voor in het naamsysteem. New.net heeft daar iets op gevonden: ze sloten overeenkomsten met grote internetproviders om software te gebruiken die ervoor zorgt dat hun klanten de websites op die namen toch kunnen opvragen. Alleen de gebruikers van die providers worden dus bereikt. Ze zijn van plan een 20 tal namen bij te maken, waaronder tech, shop, mp3, kids, family, sport, chat, video, club, hola, soc, med, law, travel, geme, free, inc, ltd, gmbh, en "xxx". Theoretisch werkt deze methode wel, maar op het moment dat een van de namen voorkomt zowel in het systeem van New.net als in het officiele ICANN systeem, duikt er een probleem op.

Een pinguin in China
De Chinese overheid is bezorgd over het gebruik van Amerikaanse Windows-software. Ze kunnen niet nakijken of er achterdeurtjes voor spionage in het systeem geprogrammeerd zitten, ze vinden het te gevoelig voor inbraken en virussen. Nochtans draaien grote overheidsdiensten op versies van Windows NT.
De chinese academie voor wetenschap, met aan het hoofd de zoon van de president, heeft Red Flag Linux opgericht. De overheid droeg de burocraten op gebruik te maken van de Chinese Linux versie van Red Flag, voor alle servers en functies die in contact komen met internet. De software, "Chinese2000" genaamd, bevat tekstverwerking, spreadsheets, gegevensopslag, en standaard encryptie om gegevens beveiligd op te slaan. Computers in china die het RedFlag besturingssyteem geinstalleerd hebben zijn veel goedkoper dan die met Windows. Toch zijn niet alle klanten even enthoesiast, vooral omdat de Linux-kennis grotendeels ontbreekt.

Pijnlijke kraak
Er deed zich weer een pijnlijke kraak voor bij Bibliofind, een boekhandel op het internet. Computerkrakers zouden zijn binnengedrongen in de server, en waren in staat 98.000 klantenfiches in te zien. Ze downloadden gegevens als naam, adres en creditcardnummers. De site was enkele dagen van het web om aanpassingen te doen. De krakers zouden 4 maanden lang vrije toegang hebben gehad tot te gegevens. De gebruikers werden verwittigd en het FBI werd ingeschakeld Bibliofind. Op dit moment is de site terug bereikbaar, en vermeldt niets over het incident.


.


.
.