WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

27/12/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Win of verlies
De ontwikkeling van Telenet hebben we goed kunnen volgen. Resultaten als snelle internettoegang per kabel en nu ook telefonie hebben Belgacom heel wat onrust bezorgd. Telenet was echter een Vlaams initiatief, en vaag hoorden we ook spreken van de Waalse tegenhanger, het "Wallonian Inter Net", afgekort tot WIN. Voorlopig ziet het ernaar uit dat deze naam wishfull thinking is, want het bleef verdacht stil rond het WIN, tot we enkele maanden geleden vernamen dat Belgacom de zaak had overgenomen. Er is wel iets gebeurd natuurlijk: een glasvezelnetwerk met 30 glasvezelkabels dat nauwelijks gebruikt wordt, honderdduizenden "gratis internet" aansluitingen onder de produktnaam "Swing", die touwens overgingen in Belgacom handen, en misschien een paar honderd bedrijfjes aangesloten met een permanente internetverbinding, klanten die klagen over de betrouwbaarheid van het netwerk. Verder wordt er gefluisterd over het personeelsbeleid, functiewissels aan de top, polieke bemoeienissen, stagnerende omzet en groeiend verlies.

Zoekmotor groeit
De wereld van de zoekmotoren is ook altijd een beetje in beweging, ofwel in de voorgrond ofwel in de achtergrond. Vroeger profileerde een firma als Digital zich op gebied van snelle computerverwerking door een eigen zoeksysteem op het internet beschikbaar te stellen, toen bekend als "AltaVista". Sommige zoeksystemen profileren zich naar de gebruikers eerder als een zoek-portaal, een website dus met een bekende naam, zoals "Yahoo". De achterliggende technologie doet er voor de gebruiker niet toe. De ontwikkeling in 2000 was de opkomst van "Google", een zoeksysteem dat snel aanhang verworf. Het is te bereiken via zijn eigen Google-website, maar het levert achter de schermen ook de zoekprestaties voor andere zoek-portalen. Enkele jaren geleden onstond "Google" als een interessant experiment op een Amerikaanse universiteit. Daar maakte men gebruik van de mogelijkheden van Linux om 15 pc's aan elkaar te koppelen tot een sterk zoeksysteem. Begin 2000 had Google al beschikking over minstens 2.000 computers, en eind 2000 liep dat op tot liefst 6.000, en dit alles nog steeds met eigen technologie voortbouwend op Linux. De inkomsten halen ze uit een specifieke reklamepolitiek op de eigen site, en uit het ter beschikking stellen van hun technologie aan andere bedrijven.

Referentie browser
Het W3 consortium, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de www standaarden, bekend als html en xml, maakt zelf ook een referentiebrowser. Die heet Amaya en is te vinden op www.w3.org/Amaya. Hij dient als referentie om te testen of je pagina's beantwoorden aan de officiele standaard. Je kan het programma ook als browser of als web-editor gebruiken. Versie 4 is sinds kort beschikbaar, en voor verschillende platformen vrij te downloaden van de site.

Terugblik op 2000:

Woelig Linux jaar
Heel wat Linux-bedrijven werden rijp, evolueerden van het aanbieden van een Linux-distributie naar gespecialiseerde diensten. Red Hat hield stand, in Europa vormde SuSE de tegenhanger. Maar eind 2000 is het nog steeds zo goed als onmogelijk in Belgie een met Linux voorge-installeerde pc te kopen. Grote hardware bedrijven als IBM investeerden veel in Linux. Eindgebruikerssoftware ging minder goed, en bedrijven kregen het moeilijk met hun inspanningen, denk maar aan Corel.

WAP: Het Wireless Application Protocol brak niet zo snel door als voorspeld.

Microsoft: eerste duidelijke uitspraken over de monopoliepraktijken zijn al gevallen enerzijds, maar een definitieve uitspraak met maatregelen tegen het bedrijf is op de lange baan geschoven.

Apple en Corel kopje onder: Microsoft doet krampachtig moeite om 2 concurrenten op de been te houden: Apple en Corel, met als prettig gevolg voor MS dat hun eigen browser en andere technieken er binnensluipen en daardoor nog meer "de facto"-standaard worden.

Domeinnamen verkocht Wereldwijd wordt het domeinnaam systeem geprivatiseerd, wat zich ook in Belgie laat voelen op het einde van het jaar.


Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be