WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

05/04/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Privacy niet gewaarborgd
De VS en Europa sluiten een overeenkomst over consumenten privacy, dat "Safe Harbor" wordt genoemd. Maar consumentenverenigingen vinden dat die niet ver genoeg gaat om de consumenten geloofwaardig te beschermen. Onder andere het Electronic Privacy Information Centre, afgekort EPIC is lid van een coalitie van consumentenverenigingen, de "Transatlantic Consumer Dialogue". Die vinden dat de Amerikaanse consumenten al ondervonden hebben dat de zelfregulering van de markt geen garanties biedt.

Seagate in andere haven
Voor veel PC gebruikers staat Seagate bijna synoniem voor harde schijven. Het bedrijf is al jarenlang een van de heersers op de markt. Maar de laaste jaren was de concurrentie hard, en werkten heel wat fabrikanten met verlies. Dat heeft er nu toe geleid dat Seagate, met een miljardendeal opgaat in een ander bedrijf, Veritas Software. Die houden zich bezig met het software voor het beheer van opslagcapaciteit. In een complexe overeenkomst met aandelenruilen en betalingen, waar ook een investeringsmaatschappij betrokken is, verdwijnen de Seagate aandelen van de publieke aandelenmarkt. Dat levert het voordeel op dat niet meer naar kwartaalresultaten toe gewerkt moet worden, maar dat de lange termijn terug het belangrijkste doel wordt.

Hoelang geld verliezen?
Heel wat bedrijven die hun inkomsten halen uit verkopen via het internet, doen al jaren verlies, ondanks de rooskleurige beursresultaten. Een situatie die soms opgelost wordt door een overname. Ook in de kruidenierswereld gaat het er zo aan toe. Peapod Inc, had 3 miljoen dollar opzijstaan om de verliezen te dekken. Maar blijkbaar begon de tijd te dringen, en nu staan ze over te nemen. Hun bestand van 100.000 klanten met voorkeurprofiel wekt daarbij het meeste interesse op.
Conceptvervaging
Afgaand op het succes van Linux sprongen heel wat softwaremakers op de kar van de open broncode software, dikwijls na lang wikken en wegen. Eens de broncode van de software vrijgegeven lijkt er geen weg meer terug, en moet je je geld verdienen met dienstverlening in plaats van met het verkopen van programma's in dozen. Zo zijn er nogal wat bedrijven die een beetje media aandacht proberen mee te pikken door de code van een of ander zogezegd "open te stellen". Maar zo eenvoudig is het niet, mocht onder andere Sun ervaren, dat al jaren worstelt met de java-community. Bedrijven die alleen maar met de term spelen, maar de open broncode voorwaarden niet volledig vervullen, bezorgen de beweging, maar vooral zichzelf geen goede naam. Een afstraffing door ontwikkelaars en gebruikers kan hard aankomen. Mooi voorbeeld is weer Microsoft, dat al een tijdje er rekening mee houdt mogelijk zelfs gedwongen te worden om de basis van Windows openbaar te maken. Als ze echt hun broncode zouden vrijgeven, en daarmee hun programma's zo goed als gratis verspreiden, zou dat nu toch al te merken moeten zijn. Maar integendeel, de nieuwe versies van hun besturingssyteem vertoond een duidelijk, en hoog prijskaartje.

Kevin Mitnick, de film
Misschien de beroemdste hacker, die veel steun kreeg van sympatisanten, leek onderwerp te gaan worden van een film. Maar ook daar liep een en ander mis. Het voorontwerp van het script, gebaseerd op het book "Takedown", kwam op het internet terecht. Met grote verontwaardiging werd er door de hackerscommunity gereageerd op de manier waarop Kevin Mitnick als een boosaardige figuur werd voorgesteld. Los daarvan bleken er nogal fundamentele fouten in voor te komen. En terwijl Mitnick ondertussen al terug vrij rondloopt, onstaat over de film nog meer ruzie. Omdat de oorspronkelijke schrijvers er niet uitgeraakten, speelden ze leentjebuur bij een ander werk over Mitnick, "The Fugitive Game", van Jonathon Littman. Die spande dus een proces in tegen Miramax en Disney. Uiteindelijk speelt de film nu niet in de VS, maar in Frankrijk, in het Frans gedubt vanzelfsprekend, onder de naam Cybertraque.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be