WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

15/03/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Natrappen
Op de internetnieuwsdienst MSNBC wordt een opvallend artikel gewijd aan "the rise and fall of Netscape". Het lijkt een verslag van binnenuit dat de revolutionaire opkomst van de Mosaic browser, de voorganger van Netscape Navigator beschrijft. Het vertelt verder hoe na de overname van Netscape door AOL de fut eruit was en het ellenlang duurde eer een volgende versie klaar was. Het artikel beschrijft uitgebreid de enorme "braindrain" die plaatsvindt in die periode. Opmerkelijk is de lengte van het artikel: zonder advertenties bijna 5 blz, onnoemlijk veel voor een web-site artikel. Het legt met veel gewicht bloemen op een graf, dat bij nader inzien nog leeg is. Netscape bestaat wel degelijk nog altijd, en heeft in de praktijk een aantal gebruikers die het wegens gebruiksgemak verkiezen boven Explorer. Ook op Mac en Linux systemen is het vermoedelijk nog marktleider. De helft van het artikel wordt besteed aan het zwart maken van AOL. Het zal dan ook niet verwonderen dat de MSNBC nieuwsdienst gedeeltelijk eigendom is van Microsoft.

Verborgen agenda
Binnenkort wordt het trouwens wel heel erg moeilijk om een website te beoordelen. Er zijn al de bekende overlappingen tussen internet providers, inhoud aanbieders, en mediabedrijven. Nu gaat Deutsche Bank ook samenwerken met internetaanbieder AOL en softwarebedrijf SAP, terwijl vroeger al bekend werd dat ze samenwerken met Lycos, een zoekrobot. Inhoudaanbieder Elsevier, dat onlangs versmolt met het Britse "Reed", beoogt overnames en allianties in de internet sector, en maakten daarvoor een beginbudget vrij van 100 miljoen dollar.
De apple en de boom
Apple computer sloot een overeenkomst met LG Electronics, die een fabriek hebben in Newport, South Wales. Daar startte een jaar geleden de produktie van de befaamde i-Mac, met een planning voor 5 jaar. Zeshonderd van de tweeduizend werknemers werkten aan de i-Macs.
Door een kostprijskwestie werd het contract opgezegd door Apple. De fabriek moet niet onmiddellijk gesloten worden, omdat ze ook nog assemblage doen voor andere merken zoals Packard Bell en Gateway.

Graantje meepikken
Terwijl internet vroeger beperkt bleef tot dure huurlijnen voor bedrijven en onpraktische inbellijnen voor partikulieren, duiken nu steeds meer systemen op. Bekend is internet via de kabel, in Belgie uitgevoerd door Telenet. Een ander veelbelovend systeem is ADSL, dat eveneens een permanente verbinding verzekert via een Belgacom lijn. Nu is een Duits bedrijf, Veba, van plan internet aan te bieden via het electriciteitsnet. De proeven beginnen nog dit jaar. Ze werken samen met een Amerikaanse netwerkfirma, en hebben dan ook Amerikaanse ambities, waar meer technische problemen verwacht worden.

Namaak appels
Apple lijkt erin geslaagd te zijn de dreiging van de namaak apples af te wenden. Ze kregen allemaal een proces aan hun broek, en ondertussen werder er regelingen getroffen. De E-Power van de Daewoo Group uit Zuid Korea zal niet meer gepromoot worden in de VS. De eOne computers van eMachines, onderdeel van het Koreaanse Trigem Computer, zal eind maart uit de handel genomen worden. Mogelijk komt er een hertekend model op de markt.

Kopieer-paranoia

Vroeger werd altijd aangenomen dat de gebruiker een reservekopie voor zichzelf mocht maken voor het geval dat het origineel beschadigd zou worden, of om op een ander soort apparaat in eigen huis te gebruiken. Sinds de mini-disk lijkt de industrie daarvan af te stappen. Soms leidt dat tot oneerlijke beperkingen: je kan een digitale kopie maken van een CD van een vriend, zodat je die niet moet kopen. Maar als je zelf een demo opneemt met minidisk, is het onmogelijk om digitale copies van je eigen werk te maken. Ondertussen draaien de echte piraten op volle toeren, ze maken gewoon perfecte digitale kopies van de CD zelf, en tegen hoge snelheid.
De "OpenDVD.org" site vecht de berichtgeving over de zogenaamde DVD kraak aan. De filmindustrie beschuldigt een aantal programmeurs van het overtreden van copyright wetten door het maken van een programma dat de DVD gegevens kan ontcijferen. Bij deze bijna-piraterij beschuldiging volgen ze een vreemde gedachtengang.
Als een consument een DVD disk met een film koopt, kunnen we aannemen dat hij het recht heeft die te bekijken. Daarvoor is een software driver nodig die de DVD gegevens ontcijfert om het beeld weer te geven. Als de gebruiker dan een Linux systeem heeft is er een probleem; die ontcijfersoftware bestaat niet voor Linux, en hij kan de film dus niet bekijken. Omdat nogal wat Linux gebruikers programmeur zijn, maakten ze zelf een ontcijferprogramma, wat volgens de strenge "Digital Millenium Copyright Act" zelfs toegelaten is, om de bruikbaarheid op een ander platform mogelijk te maken. Laat het duidelijk zijn dat hier nog steeds geen sprake is van kopieren, de versleuteling van de DVD gegevens verhinderd het spelen van de DVD, niet het kopieren. Om een kopie te maken hoeft men helemaal niet het beeld te bekijken.
Men kan rechtstreeks een identieke kopie maken van de disk, zonder de beelden te ontcijferen, en kopieren wordt dus niet verhinderd door de code. Wie trouwens zelf een identieke reservekopie van een DVD zou willen maken is voorlopig nog duurder af dan een extra origineel te kopen.
Laat ons een eenvoudige vergelijking maken: iemand verkoopt jou een verzegeld boek, en zegt dat je het niet mag fotokopieren. Je gaat akkoord, en neemt het boek mee naar huis. Je verbreekt de zegel en opent het om het te lezen. Op dat moment stormt de verkoper binnen en beschuldigt je van piraterij; je hebt het boek opengemaakt, en dus zou je het kunnen kopieren ...

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be