WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

19/01/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

De gevaarlijke pinguin
De grote mediabedrijven (Buena Vista Pictures, Walt Disney, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount, Viacom, Sony Pictures, 20th Century Fox, Universal, Seagram, Warner Bros) zijn nog steeds bang voor de DVD dreiging. Met zeven spanden ze samen om oa in New York een klacht in te dienen tegen een aantal websites. Op die website stond de broncode voor het programma DeCSS. Programmeurs kunnen met die code een programma maken. Er stonden dus geen illegale kopieen van films op. De industrie beschuldigt de betrokkenen van diefstal, omdat met die broncode ook een kraakprogramma gemaakt zou kunnen worden. Ze argumenteren dat de dvd films beschermd zijn, en hier wordt meegewerkt aan mogelijke inbreuken op copyrights. In het verleden wees de rechtbank al een eis af om websites te vervolgen omdat ze een link bevatten naar een site met deze code.
Om te begrijpen waarvoor die kode dan wel dient moeten we kijken naar de oorsprong ervan. Werkgroepen van vrijwilligers maken een besturingssysteem Linux en schrijven programma's daarvoor. De enige afspraak die ze daarbij maken is dat ze alle code publiceren, zodat iedereen gebruik kan maken van de kennis. Ze moeten daarbij allerlei moeilijkheden overwinnen, maar door de samenwerking vinden ze dikwijls betere oplossingen dan in de bestaande software. Zo werden ze op een bepaald moment geconfronteerd met het ontstaan van de DVD technologie. Ze hebben kontakt gezocht met de fabrikanten van deze technologie, om drivers voor Linux te kunnen schrijven. Deze weigerden echter mee te werken, en dus zochten de programmeurs zelf uit hoe een en ander werkt. Een Noorse programmeur slaagde erin een stukje software te schrijven om de DVD's te kunnen lezen. De broncode daarvan is nu publiek gemaakt zoals binnen de Linux-wereld de methode is.

Jaar 2000
Bij heel wat gebruikers en in de media was de opluchting groot na de jaar 2000 overgang. Ze hadden immers geen last gehad van de bug. Deze euforie leidde in de pers zelfs tot kritiek op het geld en de aandacht die besteed was aan het computerprobleem. Daarbij gemakkelijkheidshalve even voorbij gegaan aan het feit dat die budgetten er normaal juist voor gezorgd hebben dat er geen/minder problemen waren. Eveneens werden de toen al bekende jaar 2000 problemen in bedrijven genegeerd, denk maar aan visa kaart in Duitsland, de SIS kaart in Belgie, enz. In de informatica vakpers, en op gespecialiseerde websites hoorde je echter een ander klokje luiden. Alhoewel getroffen bedrijven er, om hun imago niet te beschadigen, meestal niet mee uitpakken dat er iets fout gaat, zijn er toch probleemgevallen bekend. Zo dook een fout op in een soort e-mail serverprogramma, waardoor die crashte. Ook in een keten van een populaire meubelzaak verwierp het systeem de winkelkaart. De direktie was snel om te zeggen dat het niet de jaar 2000 bug was, maar ze gaven wel schoorvoetend toe dat het een jaar 2000 gerelateerd probleem was. Zo gaat het er dikwijls aan toe met problemen die de eerste dagen van januari opdoken; ook de telefooncentrale voor de noodoproepen van de Berlijnse brandweer viel uit om middernacht, terwijl 2 miljoen mensen vuurwerk afstaken in de stad. Geen jaar 2000 probleem vermeldde de radio op 1 januari. Als we rekening houden met het verbergen van problemen, en de problemen die door de budgetten opgelost zijn, en we extrapoleren de problemen die we kennen, mogen we misschien toch blij zijn.

 

 

Informatici tekort
Er heerst nog steeds een nijpend tekort aan informatici. Bedrijven zien zich steeds meer genoodzaakt om personeel weg te halen bij andere werkgevers. Dat resulteerde zelfs deze week in een radiospot die dat onomwonden zo stelt. In Nederland neemt het aantal studenten informatica ondertussen wel met meer dan 10 procent toe.

Sleutel kwijt
Op 20 september 2000 vervallen de rechten van het RSA algoritme. Het is de standaard voor versleuteling van computergegevens op de pc. Men kan er zowel bestanden mee versleuteld opslaan in de computer, als e-mail coderen voor het verzenden. Het algoritme werd 4 jaar geleden gekocht door Security Dynamics, een bedrijf dat in hardwarebeveiliging deed. Ze bouwden er een toolkit rond om softwaremakers de mogelijkheden in hun programma te laten integreren. Wie de encryptie wilde, nam dus een licentie op die toolkit. Daarvoor moest je wel een miljoen neertellen om te beginnen, en later nog een vervolgprocentje. De eigenaars, die hun bedrijfsnaam ondertussen omgevormd hadden tot RSA, verliezen nu zo'n vierde van hun inkomsten. Er wordt verwacht dat versleuteling nu in veel meer programma's zal opduiken.

Held voor 1 dag
De Noorse programmeur die DeCSS maakte, een stukje programma voor Linux om rechtstreeks dvd's te kunnen lezen, heeft er nu misschien al spijt van. Hij wordt vervolgd, beschuldigd van inbreuk op intellectueel eigendom. Omdat hij de code publiceerde op een website die op naam van zijn vader geregistreerd was, wordt ook deze vervolgd. Hij had de code al verwijderd op vraag van de industrie, en ook websites in de VS waarop een copie van het programma te vinden was, werden vervolgd. De politie nam bij de 16 jarige programmeur computer en communicatie apparatuur in beslag. Ze maakten het zich daarbij gemakkelijker dan de dvd kraker; de verdachte moest ook al zijn wachtwoorden inleveren.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be