Linux Magazin DE

iX DE

free X DE

PC!Linux DE

Linux Enterprise DE

Linux Intern DE

Login:FR

Linux Journal USA

Linux Magazine USA

Linux Format UK

Linux User & Developer UK

^
Tijdschriften eind 2002
Het einde van het jaar geeft tijd om nog eens een blik te werpen op een selectie tijdschiften voor de vrije software markt, waarvan de meeste specifiek voor Linux.
Als Vlaamse lezer zitten we met een mager Nederlandstalig aanbod. Als Belgische lezer kunnen we gebruik maken van het rijke aanbod van onze buurlanden, en Engelstalige, Duitstalige en Franstalige magazines hebben heel wat te bieden, en je spaart makkelijke een Euro uit als je ze bij een doorreis meebrengt.
Ook tijdschriften uit de VS geraken tot hier, en hebben hun waarde vanwege het belang van de Amerikaanse informatica-industrie.
De meeste tijdschriften kwamen al aan bod in de loop van het jaar, er zijn geen grote veranderingen te merken, misschien een lichte tendens tot uitbreiding van het aantal verkrijgbare titels.


Er is een opvallende nieuwkomer, Linux User en Developer, met als subtitel "The Linux magazine for IT decision makers", voor informatici met beslissingsrecht dus.
Het wordt gedrukt in Engeland, uitgever is Horsepower Media, met kantoor in Londen. De betekenis van nieuwkomer geldt voor de verkrijgbaarheid in Antwerpen, het tijdschrift zelf zegt aan nummer 25 te zijn, en beweert maandelijks uit te komen; het zou dus al twee jaar bestaan. We kennen wel een Duits tijdschrift met de titel Linux User, maar dat schijnt hiermee niet verwant te zijn.

Zoals het UK-collega tijdschift "Linux Format", heeft ook deze uitgave een blinkende kleurige kaft. Of de rood en witte letters de stijl uitmaken is op basis van een nummer niet te zeggen, maar ook de op de voorpagina geplakte bijgevoegde cd maakt de vergelijking met voornoemd blad compleet. In UK kost het zo'n 5 pond, en telt een 100 blz, reklame inbegrepen natuurlijk.

In het editoriaal besteedt een gastpreker aandacht aan de EUCD, de European Copyright Directive. Hij waarschuwt ervoor dat er veel kans is dat die wet misbruikt zal worden door grote softwarebedrijven om hun belangen te dienen. Als ze een beveiligd documentformaat ontwerpen, en dat door hun marktdominantie doordrukken, zal het praktisch onmogelijk zijn voor andere softwaremakers om een programma te maken dat "compatibel" is met dat formaat. Daarvoor zouden ze immers de beveiliging moeten omzeilen met eigen code, en net dat wordt strafbaar gesteld, zogezegd in het belang van de gebruikers. De Amerikaanse DMCA heeft zijn deugd al bewezen bij het doodknijpen van concurrenten en opensource programmeerinitiatieven, zoals open source spelontwikkelaars, en het programma om DVD's te kunnen lezen in Linux. Het zou kunnen dat onafhankelijke ontwikkeling van vrije software zoals OpenOffice hiermee principieel onmogelijk wordt.

Ook verder in het tijdschrift komt, naast allerlei nieuws uit de Linux wereld, dit soort thema nog aan bod. Bv in het artikel "spy in the silicon", en "Free Software en broadcast media". Verder ook artikels over Perl, inzetten van Linux als server, "Browsers Welcome" over webontwikkelaars die hun doel voorbijschieten door zich maar op 1 browser te richten, verslag van een free software conferentie aan boord van een cruise schip dat verschillende havens aandeed, bespreking van software en boeken. Het tweede deel van het tijdschrift (1/3) is specifiek gewijd aan de professionele desktop-beheerder en de software-ontwikkelaar (tools, StarOffice, Debian, Apache, programmeeromgeving voor PDA's, VB vervanger op Linux, audio-opname programma, enz.).

Linux User and Developer, www.linuxuser.co.uk, "The linux magazine for IT decision makers", maandelijks, Issue 25, december 2002, 100 blz +CD, 4.99 pond
^

Linux Format met de ondertitel "the UK's best selling Linux magazine", is een maandblad dat telkens aan het begin van de maand verschijnt, en meestal zelfs vroeger. Inderdaad, eind november ligt het decembernummer reeds in de winkel, zelfs bij ons. En midden december verschijnt dan nog een "kerstnummer". Zoals steeds is er keuze tussen een CD-of een DVD versie. Deze keer bevat de CD-versie 3 CD's, waarvan 2 de Mandrake 9.0 Linux distributie bevatten, en een derde andere in het tijdschrift beschreven software. Een duidelijke inhoudstabel vermeldt verder de nieuws, vragen en antwoorden, en brieven rubriek, besprekingen van Mandrake, NetOp, VirtualPC, VueScan, Libranet desktop distributie en boeken over Perl en Python, artikels over C++ programmeeromgevingen, User Mode Linux. De handleidingen gaan deze keer over systeemprogrammeren, Perl, Java, OpenOffice.org, PHP, Process accounting, en broncode programma's compileren. Dikwijls vormen die "tutorials" een vervolgserie, die van goede kwaliteit is, en tegelijk klantenbindend voor de uitgever. De minder ernstige rubrieken over Gadgets voor Kerstmis en de door eigen lezers toe te kennen "awards" vallen niet in mijn smaak, maar zijn dan ook eenmalig. Een overzicht van Linux gebruikersgroepen in UK sluit het tijdschrift traditiegetrouw af.
De laatste maanden zit er in de verpakking nog een dun extra boekje, ongeveer de helft van een A4 groot, dat een bepaald thema uitdiept. Deze bijlage draagt de titel "Linux Pro" en telt een 20-tal blz, bijna volledig redationele tekst en nauwelijks reklama. Door het handige formaat makkelijk
Linux Format profileert zich duidelijk door het reeds lang consequent meeleveren van een of meer cd's, en sinds een jaar of zo is ook de DVD versie makkelijker te vinden. Met extra software, broncode, en de nuttige archivering van sommige linux-websites biedt het zeker een nuttig alternatief voor gebruikers die geen snelle of permanente internettoegang hebben; een volledige distributie afhalen duurt toch al snel enkele uren.

Linux Format, www.linuxformat.co.uk, "The UK's best selling magazine", maandelijks, LXF35, extra nummer Christmas 2002 ,114 blz + 3CD, 5.99 pond
^

^

^

^

iX is geen Linux-tijdschrift, zelfs geen unix-tijdschrift, maar eerder gericht op een gemengde beheerdersgroep. Systeembeheerders werken meestal toch met een mengeling van computersystemen, waarbij zowel Windows NT als unix-achtige systemen in gebruik zijn.
De onderwerpen in dit tijdschrift gaan van operating systems, mailservers, groupware, enz, tot besprekingen van programma's als een animatieprogramma, en conferenties en boekbesprekingen. Ook hardware als nieuwe processor en systemen waarin die geleverd wordt, netwerkprinters, pda's, netwerkcomputers zonder disk, ... In de praktijkrubriek softwareontwikkeling en de professionele aanmaak van cd en dvd's.

iX, www.heise.de/ix/, "Magazin fuer Professionelle Informationstechnik", 154 blz + 1CD, De: 4,5 Euro Be: 5,2 Euro
^

Linux Magazin blijkt aan zijn honderste nummer toe te zijn. Volgens de afgedrukte archiefpagina's was het vroeger het zwart-wit magazine van de Duitse Linux gebruikersgroepen. Het moet zijn oorsprong hebben in 1994, als de Linux kernel 1.0 verschijnt. In 98 onstaat de huidige layout van het logo, zoals ook nu nog op de voorpagina. In 2000 wordt een extra bijlage voor beginners gemaakt "Linux User" genaamd. Dat bestaat nu als apart tijdschrift: linux-user.de, "das magazin fuer die praxis". Beide Linux tijdschriften worden uitgegeven door Linux New Media AG.
Het tijdschrift is onderverdeeld in een aantal rubrieken: Aktuell, Titelthema, Test, Sysadmin, Report, Forum, Know-How, Programmieren en Service.
Het thema van deze uitgave is "Sicherhiet", wat niet verwonderlijk is, het veiligheidsthema komt steeds meer op de voorgrond. Er wordt in dit nummer uitgebreid en diepgaand op ingegaan; bv door een artikel over SE-Linux, Systrace, enz. en op de CD de "veilige" linux distributie "owl"
Er is opvallend veel aandacht voor aan SuSE verwante onderwerpen, wat enerzijds logisch is vanwege dichterbijhuis ontwikkeld, meer aangepast aan de Europese situatie als meertaligheid, en vandaar mogelijk meergebruikt. Anderzijds houdt het een gevaar in voor de objectiviteit. De soms vergezochte foto's bij artikels lijken mij onprofessioneel; als er geen gepast beeld bij te vinden is, gebruik er dan geen ipv een nietszeggende foto uit een beeldenbank. Uit de advertenties blijkt in ieder geval dat er in buurland Duitsland heel wat bedrijven zijn die hardware en diensten als ondersteuning, software, enz leveren voor de Linuxmarkt.

Linux Magazine, www.linux-magazin.de, Die Zeitschrift fuer Linux-Professionals, 01/2003, 146 blz + 1CD, De: 5 Euro, Be: 5,95 Euro
^

free X is een tweemaandelijks tijdschrift dat zich richt tot de gebruikers van unix-achtige systemen, waaronder unix, linux, BSD, en waarom niet, de nieuwe Apple mac-gebruikers met hun op unixachtig OS-X. Op de bijgevoegde CD trouwens een opvallend stuk software: Darwin. Darwin is de naam van het systeem dat ten grondslag ligt aan het door Apple gebruikte OS-X, waar het bij Apple ontwikkeld werd voor Power-PC- processor, waar de mac-computers op draaien. Apple had er, als verkoper van computers, natuurlijk geen belang bij het systeem voor intel-achtige processoren te ontwikkelen. Maar er lijkt een intel-versie van te bestaan, en die is dus meegeleverd. Volgens de commentaar niet direkt iets kant en klaar om zomaar ff te installeren, de hardware als netwerkkaart en grafische kaart waarop het draait is beperkt. In het editoriaal van Rosa Liebl, wordt in ieder geval een hint gegeven naar het verder uitwerken van een versie die zou draaien op gewone pc's.
Het hardware project is een LCD display voor inbouw in de kast van een server, waarbij systeeminfo kan weergegeven worden; vooral nuttig op servers zonder aangesloten monitor. Er wordt een installatie beschreven van een systeem dat zo veilig uitgevoerd is dat elk onderdeel op zich kan uitvallen, door gebruik van RAID, en twee identieke computers opgebouwd met standaardcomponenten: veel goedkoper dan in de handel zijnde oplossingen van een fabrikant.
Veiligheid is een vaste rubriek: een artikel over SNARE beschrijft een systeem voor detectie van indringers, speciaal ontwikkeld voor Linux.
"Statische Dynamik" beschrijft hoe je mits enekel ingrepen ervoor kan zorgen dat je je computer van buitenaf via het internet kan bereiken. Meer netwerkkennis in artikels over Routing in het lokale netwerk en over Squid als Reverse Proxy. BSD-systemen komen aan bod in BSD op de mac-68x en een systeemadministator tool voor NetBSD. Verder Tips en Tricks, een artikel over toepassing van LAMP, in de programmeerrubriek o.a. het zelf programmeren van een internetserver, enz. De artikels zijn dikwijls zeer praktijkgericht en lijken goed gedocumenteerd. Eigenaardig genoeg vind ik geen verwijzing naar een website. Het tijdschrift heeft een gekleurde kaft, maar binnenin wordt nauwelijks kleur gebruikt; en het tijdschrift bewijst dat dat niet ten koste gaat van de kwaliteit van de inhoud, met een kwaliteitszwartwit grafiek, fotografie en schermafdrukken en code-listings mis je de kleuren niet.

free X, "Das Magazin fuer Linux - BSD - Unix", tweemaandelijks, dec 2002/jan 2003, 98 blz + 1CD, De: 10 Euro
^

PC! Linux
PC! Linux, "Linux starten, nutzen, tunen", jan. 2003, 98 blz + 1 CD, De: 10 Euro, Be: 11,5 Euro
^

Linux Enterprise
Linux Enterprise, www.entwickler.com/magazine, "Magazin fuer Professional Linux & Open Source Development", 1.2003, 98 blz + CD, De: 4,8 Euro
^

Linux intern
Linux intern / PC Praxis-Linux 1/03 december-februari, 162 blz + 1CD, De: 9,9 Euro, Be: 11,5 Euro
^

Linux Magazine schudde onlangs de ondertitel "The Chronicle of a Revolution" van zich af. Het ging hierbij meer om de perceptie van de context dan om een revolutionaire verandering van het blad.
Linux Magazine USA, www.linuxmagazine.com, "Open Source, Open Standards", Vol 4 Issue 12, december 2003, 68 blz, 5.95 USD
^

Linux Journal heeft in zijn editoriale adviesraad mensen als Bruce Perens en John "Maddog" Hall en de toon ontlokt me een glimlach als ik onderaan de inhoudstabel lees: "The copyrighted still image from Star Trek Nemesis is kindly provided by Paramount Pictures.
Linux Journal USA, www.linuxjournal.com, "The Monthly Magazine of the Linux Community", issue 105, January 2003, 96 blz, 5 USD
^