Linux Lunch

20 februari 1999 ev.

 

Inleiding

Ik heb een oude 486-computer, die begin jaren 90 aangekocht is met een 486 SX processor, en daarna een 486DX-2 brein ingeplant heeft gekregen. Nu, in 1999, een waardeloze machine als je er een huidig gangbaar besturingssysteem met software op installeert. In het verleden is trouwens de capaciteit al vergroot door een HD bij te plaatsen. Alhoewel hij altijd goed gewerkt heeft, hebben het gebruik van nieuwe toepassingen, en vooral de dwang van buitenaf om "compatible" te zijn, hem op de achtergrond gedrongen. Dat geeft me de mogelijkheid om hem vrij te maken voor een Linux-experiment. Alhoewel ikzelf nog niet goed weet wat ik in Linux ga doen of kunnen dat ik nu niet kan, offer ik hem er graag voor op. Er zijn wel wat aanpassingen nodig. De Linux versie die ik gekocht heb, een Slackware Linux 3.5 met Linux kernel versie 2.0.34 (ondertussen is de volgende versie uit geloof ik), bestaat uit 4 CD-roms. Ik moet dus een CD rom speler inbouwen in de PC. Er zijn 2 systemen: ofwel SCSI, ofwel IDE (zoals een HD aangesloten is). Ik kies voor de IDE, omdat die goedkoper is. Ik vind een oude 20 speed CDlezer voor 1800 fr. Omdat er 2 HD's in mijn computer zitten is er geen aansluiting meer vrij voor de CD lezer. Ik zal dus moeten kiezen voor een van de twee disks.

Alvorens een HD uit mijn computer te verwijderen, kijk ik eerst nog even na of er nog iets op staat dat ik wil bewaren. Dat "even" nakijken blijkt niet zo voor de hand te liggen. Honderden megabytes programma's en gegevens. Verschillende programmeertalen, en de programma's die ik daarin gemaakt had. Verschillende tekstverwerkers, spreadsheets, tekenprogramma's. Telkens beslissen: wil ik dit bijhouden? Zal ik het eerst even bekijken om te beslissen? Stilaan begin ik te vermoeden dat dit waarschijnlijk langer gaat duren dan de installatie zelf.

 

Voorbereidend werk

 

Nadat ik niet helemaal zeker ben dat ik niets meer nodig heb van disk C: kan ik ingrijpen in de computer. Ik open de kast, stel vast welke de D: drive is. Die vervang ik door de CD rom drive. De data op D: blijft bestaan, ik kan hem eventueel als C: drive in een andere computer gebruiken. De CD-rom drive is eenvoudig aan te sluiten door de stroomkabel en de datakabel in te pluggen, de datakabel met de rode markering richting stroomkabel. De computer geeft bij het opstarten een foutmelding op het bestaan van de D: schijf. Lijkt me normaal, ik zal de setup moeten wijzigen waarschijnlijk. Ik bekijk de installatiediskette die bij de CD rom drive zit. Nog net op tijd denk ik eraan de diskette eerst te scannen met mijn antivirusprogramma. Sinds een aantal virussen zich verspreidden via driver disketten van goedkope hardware is dat een algemene regel geworden. Op de diskette staat een install programma en wat helpbestanden. Vrij snel wordt duidelijk dat ik mscdex moet hebben, een CD extension voor dos. Spijtig genoeg is ook dos versie 6 of hoger vereist, terwijl ik met dos versie 5 zit. Probleem, want ik heb geen disketteset van dos versie 6. Ik zal dus een andere computer moeten inschakelen om de linux-installatie cdroms te kunnen lezen.

 Wordt vervolgd ...